Ons mijnverleden (2)
Ons mijnverleden (2)

Ons mijnverleden (2)

In dit tweede deel ziet u de welhaast ijzeren discipline welke heerste op de OVS. De Ondergrondse Vak School was de leerschool voor toekomstige mijnwerkers. Als het zover was dat je daar kon beginnen was je bijna zeker van een baan. En dat was in de crisisjaren uiteraard waar het om ging. Ook in de oorlogsjaren werden de mijnen niet gesloten, maar draaiden gewoon door. De bijna militaire discipline was vast gelegd in de OVS wet:

1. Op mijn eer kan men vertrouwen.
2. Ik wil trouw zijn aan God, ouders, leider en land.
3. Ik wil een vriend zijn voor allen.
4. Ik wil ridderlijk zijn.
5. Ik wil de handen flink uit de mouwen steken; hetgeen ik doe, doe ik goed.
6. Ik wil spaarzaam zijn.
7. Ik blijf opgewekt onder alle moeilijkheden.
8. Ik wil een goed vakman worden.
9. Ik wil een beschermer zijn van de natuur.
10. Ik wil gehoorzaam zijn zonder tegen te spreken.

Volgens mij zou ik er nu moeite mee hebben, de tijden veranderen, gelukkig. De foto is te vergroten en geeft het bovenstaande weer.(click picture) OVS

17 Comments

 1. Vooral punt 10 daar krijg je tegenwoordig geen Nederlander meer voor, en hoewel het misschien doorgeslagen is naar de andere kant (daar zit ook wel wat in), heb ik dat toch een stuk liever dan die Kadaverdisziplin. Punt 3 tm 9 zijn eigenlijk toch wel lief. šŸ˜‰ Verder, leve wat Frank zegt!

 2. Ja, in de jaren dertig had men het niet meer zo op democratie en inspraak. Werken, kop dicht houden en de Grote Leiders volgen. Een lichte neiging die kant op is heden ten dage ook weer waarneembaar.

 3. Ik vind een aantal van die regels erg ver gaan. Maar ze passen wel in het tijdsbeeld van de jaren dertig.

  Zoals het Nederlands volkslied laat zien wat tot 1932 in gebruik is geweest:
  Wien Neerlands bloed in d’ aders vloeit
  Van vreemde smetten vrij
  Wiens hart voor land en koning gloeit
  Verheff’ de zang als wij:
  Hij zett’ met ons, vereend van zin
  Met onbeklemde borst
  Het godgevallig feestlied in
  Voor vaderland en vorst

  Gelukkig zijn we tegenwoordig Europeanen. Wellicht dat de volgende stap in onze ontwikkeling Aardebewoner heet!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.