Ons mijnverleden(4)
Ons mijnverleden(4)

Ons mijnverleden(4)

Ik kan het mij nog goed herinneren, de treinen. Ik woonde in mijn jeugd vlakbij het mijnspoor van de staatsmijn Emma. In de vroege ochtend werd er gerangeerd zodat later de treinen richting Geleen konden om daar bij de Maurits aan te sluiten op het landelijke net. Een trein maakt herrie, maar het rangeren van lege kolenwagens maakt een klere herrie. Iedere keer dat opgetrokken of geremd wordt, was het kleng, kleng ,kleng en zo door totdat alle wagons weer getrokken, of geduwd werden. Mijn huidige woning ligt met de achterzijde tegen het voormalige mijnspoor aan. Ik ga gewoon met het verleden mee. De foto is overigens genomen tegen het einde van het kolentijdperk, de diesel elektrische locomotief had zijn intrede gedaan. Hij is genomen vanaf de plaats waar nu mijn huis staat. Alleen is dit terrein nu een groenzone waar niet gebouwd mag worden(click picture) Rangeerterrein staatsmijn Emma

15 Comments

 1. Roelof Botter

  Hallo ik ben geboren in Hoensbroek in de Margravenstraat in de voormalig Kasteel Kolonie.
  De Stoomtreinen met Kolenwagons vanaf de Staatsmijn Emma reden bij ons achter de tuin langs naar Nuth.
  Menige Kolen van de spoorbaan gehaald die er vanaf vielen.
  Ik spreek nu over de jaren vijftig.
  Voor mij die nu buiten Limburg woont en elk jaar terug komt in Limburg dan mis ik wat van de vroegere tijd van Toen en de Geur.
  Mooie herinneringen.

 2. In mijn buurt uit mijn jeugd werd ook heel wat gerancheerd. Met gewone goederenwagons. Inderdaad gaf dat een heleboel herrie.Dat lawaai vond ik niet zo erg. Wat ik naar vond was de associatie die ik onbewust had met die wagons door m,n ouders non verbaal vertelde verhalen over de Shoa.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.