Ons mijnverleden(4)

Ik kan het mij nog goed herinneren, de treinen. Ik woonde in mijn jeugd vlakbij het mijnspoor van de staatsmijn Emma. In de vroege ochtend werd er gerangeerd zodat later de treinen richting Geleen konden om daar bij de Maurits aan te sluiten op het landelijke net. Een trein maakt herrie, maar het rangeren van lege kolenwagens maakt een klere herrie. Iedere keer dat opgetrokken of geremd wordt, was het kleng, kleng ,kleng en zo door totdat alle wagons weer getrokken, of geduwd werden. Mijn huidige woning ligt met de achterzijde tegen het voormalige mijnspoor aan. Ik ga gewoon met het verleden mee. De foto is overigens genomen tegen het einde van het kolentijdperk, de diesel elektrische locomotief had zijn intrede gedaan. Hij is genomen vanaf de plaats waar nu mijn huis staat. Alleen is dit terrein nu een groenzone waar niet gebouwd mag worden(click picture) Rangeerterrein staatsmijn Emma

15 Comments

 1. Hallo ik ben geboren in Hoensbroek in de Margravenstraat in de voormalig Kasteel Kolonie.
  De Stoomtreinen met Kolenwagons vanaf de Staatsmijn Emma reden bij ons achter de tuin langs naar Nuth.
  Menige Kolen van de spoorbaan gehaald die er vanaf vielen.
  Ik spreek nu over de jaren vijftig.
  Voor mij die nu buiten Limburg woont en elk jaar terug komt in Limburg dan mis ik wat van de vroegere tijd van Toen en de Geur.
  Mooie herinneringen.

 2. Bedankt voor je link. De lok op de foto is dat soms de latere 2902?
  Grtz Albert

 3. Hoe is het met je longen? Immers dat stof kwam echt overal.

 4. ik woonde langs het ponlijntje, ook veel lawaai, helaas geen foto,s uit die tijd.

 5. Een groenzone lijkt me heel wat rustiger dan een rangeer terrein! 😉
  groetjes,
  Elmar

 6. Als ik het goed begrijp, is het daar nu een stuk stiller.
  Niet alles was vroeger beter dus …

 7. Ik kan het bijna horen, dat kleng kleng geluid..

 8. In mijn buurt uit mijn jeugd werd ook heel wat gerancheerd. Met gewone goederenwagons. Inderdaad gaf dat een heleboel herrie.Dat lawaai vond ik niet zo erg. Wat ik naar vond was de associatie die ik onbewust had met die wagons door m,n ouders non verbaal vertelde verhalen over de Shoa.

 9. Dat geluid ken ik wel. Hoewel nu minder, omdat men de sloelijn heeft aangelegd. De goederentreinen van Vlissingen Ooost kun je hier goed horen als de wind juist staat.

 10. Mooi dat het nu een groenzone is, vaak zie je toch dat dat wat vroeger onbebouwd was nu bebouwd is.

 11. Dus vroeger al geen wekker nodig om wakker te worden…

 12. En waar blijt nu de overheid met subsidie om de mijnen te redden? Die zijn -net als kranten- toch onderdeel van de Nederlandsche cultuur? 😉

 13. Hoewel ik de situatie ter plaatse een beetje ken, kan ik me dit toch lastig voorstellen. Ik moet, geloof ik, nog maar eens poolshoogte gaan nemen.

 14. Dat is toch mooi, een groenzone!
  Treinen heb ik minder mee, het is goed dat ze er zijn, dat zeker, maar als het even kan ga ik er niet in.

Geef een reactie