Ons mijnverleden(6) – de centrale
Ons mijnverleden(6) – de centrale

Ons mijnverleden(6) – de centrale

Om stroom te maken was er bij elke mijn wel een elektriciteitscentrale. En er was veel stroom nodig om een mijn draaiende te kunnen houden. Denk maar eens aan alle ophaal machines, de vele motoren voor het kolentransport en ga zo maar door. Het grote voordeel van een eigen productie was uiteraard de beschikbaarheid van de brandstof. Kolen volop aanwezig. Op de foto ziet u de generatorenhal van een centrale. Hier stonden de stoom aangedreven opwekkers. In het begin nog zuigeraangedreven, maar daarna turbine aangedreven opwekkers. U kunt dan denken aan een opwek per machine van zo’n 5 MWh tot een 75 mWh per machine. De laatste stond op de Centrale Maurits (generator 9) en heeft het het langste uitgehouden. En ik hoor u denken stoom… hij zei toch kolen. Dat klopt, met de kolen werden ketels gestookt, en op deze wijze verkreeg man stoom voor de opwekkers. Een soort stationaire stoommachine in plaats van een rijdende locomotief.(click picture) de E-centrale

8 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.