Om stroom te maken was er bij elke mijn wel een elektriciteitscentrale. En er was veel stroom nodig om een mijn draaiende te kunnen houden. Denk maar eens aan alle ophaal machines, de vele motoren voor het kolentransport en ga zo maar door. Het grote voordeel van een eigen productie was uiteraard de beschikbaarheid van de brandstof. Kolen volop aanwezig. Op de foto ziet u de generatorenhal van een centrale. Hier stonden de stoom aangedreven opwekkers. In het begin nog zuigeraangedreven, maar daarna turbine aangedreven opwekkers. U kunt dan denken aan een opwek per machine van zo’n 5 MWh tot een 75 mWh per machine. De laatste stond op de Centrale Maurits (generator 9) en heeft het het langste uitgehouden. En ik hoor u denken stoom… hij zei toch kolen. Dat klopt, met de kolen werden ketels gestookt, en op deze wijze verkreeg man stoom voor de opwekkers. Een soort stationaire stoommachine in plaats van een rijdende locomotief.
Als je zo terug kijkt was het toch knap allemaal, hoe ze vroeger alles voor mekaar kregen.
En dankzij hoe het vroeger was is alles zoals het nu is, door de doorontwikkeling.
Ik ben wel eens in een waterkracht centrale geweest. Das wel indruk geven op de geest van vermogen.
leuk die foto en je verhaal.
toevallig vandaag 3d tekeningen gezien van een nieuwe energie centrale die we gaan maken,
much bigger moet ik je zzeggen.
dit heeft wel iets
Nooit geweten, dat die mijnen hun eigen energiecentrales hadden. Maar met even nadenken ligt het inderdaad voor de hand.
M,n hart begint te bonzen bij het zien van deze stoom gevallen en ben ik weer even terug in de grammofoonplatenfabriek van PolyGram aan de Torenlaan in Baarn.
Mooi om de gote machines zo van bovenaf op een rij te zien staan.
Het doet me wat denken aan het Woudastoomgemaal bij Lemmer.
@ redstar, wil je daarmee zeggen dat we het dan maar moeten vergeten?
Erg interessant allemaal, maar het ligt ook al ver achter ons. Er is inmiddels veel veranderd qua techniek.