Rade

Met een gezapig gangetje reden we op de weg naar huis. Verplicht door onze voorganger die er de snelheid niet in kon houden en geen zin om er aan voorbij te gaan. Tijdens de rit kom je langs allerlei plaatsjes en het viel ons eigenlijk op hoeveel plaatsnamen hier in het zuiden eindigen op -rade. Amstenrade, Doenrade, Kunrade, Kerkrade, Etzenrade, Mariarade, Wijnandsrade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nieuwsgierig als ik ben wil ik dan ook een antwoord hebben op de vraag hoe dat ontstaan is. Op mijn zoektocht stuitte ik op het volgende verhaal. Ofwel een nederzetting aan de rand van het bos.


rade

De bron van het verhaal staat op de site van www.rijckheyt.nl. Rijckheyt is het gemeentearchief voor Brunssum, Heerlen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal en Gulpen-Wittem.

16 Comments

 1. Inhalen doen we toch wel…

 2. en in het frans is het Sart.rooien = essarter.
  Saint Jean Sart, hier dichtbij, heet dus Sint Jansrade.

 3. grappig, en leuk om te weten.
  Zo komt hier veel wold voor, en broek ook wel, in mindere mate.

 4. Briljant die timing van jou. Ik was van de week in Heyenrath en dacht, wat een vreemd klinkende naam eigenlijk. Snap het nu. TXS

 5. Ik had het je kunnen vertellen. Mijn achternaam eindigt op ‘rood’, wat een vernederlandsing is van het Duitse ‘roth’. En dat staat idd voor het rooien van een stuk bos. In mijn geval in de Harz, waar het barst van de plaatsnamen die op ‘roth’ eindigen.

  En dat een ‘th’ gewoon een ‘d’ is, wist je waarschijnlijk al uit het Engels; THree = Drie, THese = Deze en baTH = baD. 🙂 Er bestaan dus ook wat plaaten in Duitsland die op ‘rod’ eindigen, die th’s zijn dus in de loop der tijden wel omgezet naar een ‘d’.

 6. Toch heel leuk om te weten en dat het al zo oud is, zo’n dorp en in de 14e eeuw al ontstaan is.

 7. dat is toch eigenlijk wel heel leuk om te weten waar men de namen van afgeleid heeft me,
  thanks man

 8. Mooi stukje taalkundige en regionale geschiedenis.

 9. Er zijn veel plaatsnamen die verwijzen naar de ligging, het is vaak leuk om te zien dat datgene waar de naam naar verwijst nog steeds zichtbaar is. Wij hebben hier natuurlijk Roden en dat ligt, jawel, nog steeds in het bos.

 10. Het midden en noorden ken veel -dammen…

 11. Zo zou aardrijkskunde-les op scholen veel leuker kunnen zijn…Me! de meester!

 12. ja leuk om dat nu even te weten…

 13. Ja, zo kom je toch zo nu en dan weer iets te weten, altijd leuk.

 14. Altijd leuk om te ontdekken hoe een plaatsnaam is ontstaan en wat het betekend.

 15. Dat zijn idd heel wat plaatsnamen die zo eindigen ja.
  Het linkje is niet aanklikbaar.

 16. Weer wat geleerd…!!
  Goede uitleg.

Geef een reactie