Rade
Rade

Rade

Met een gezapig gangetje reden we op de weg naar huis. Verplicht door onze voorganger die er de snelheid niet in kon houden en geen zin om er aan voorbij te gaan. Tijdens de rit kom je langs allerlei plaatsjes en het viel ons eigenlijk op hoeveel plaatsnamen hier in het zuiden eindigen op -rade. Amstenrade, Doenrade, Kunrade, Kerkrade, Etzenrade, Mariarade, Wijnandsrade en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nieuwsgierig als ik ben wil ik dan ook een antwoord hebben op de vraag hoe dat ontstaan is. Op mijn zoektocht stuitte ik op het volgende verhaal. Ofwel een nederzetting aan de rand van het bos.


rade

De bron van het verhaal staat op de site van www.rijckheyt.nl. Rijckheyt is het gemeentearchief voor Brunssum, Heerlen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal en Gulpen-Wittem.

16 Comments

  1. Ik had het je kunnen vertellen. Mijn achternaam eindigt op ‘rood’, wat een vernederlandsing is van het Duitse ‘roth’. En dat staat idd voor het rooien van een stuk bos. In mijn geval in de Harz, waar het barst van de plaatsnamen die op ‘roth’ eindigen.

    En dat een ’th’ gewoon een ‘d’ is, wist je waarschijnlijk al uit het Engels; THree = Drie, THese = Deze en baTH = baD. 🙂 Er bestaan dus ook wat plaaten in Duitsland die op ‘rod’ eindigen, die th’s zijn dus in de loop der tijden wel omgezet naar een ‘d’.

  2. Er zijn veel plaatsnamen die verwijzen naar de ligging, het is vaak leuk om te zien dat datgene waar de naam naar verwijst nog steeds zichtbaar is. Wij hebben hier natuurlijk Roden en dat ligt, jawel, nog steeds in het bos.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.