De mijnen – hout
De mijnen – hout

De mijnen – hout

Iedereen kent wel de moderne (veilige) titan stielen van staal die werden gebruikt in de mijnbouw en zo niet ook niet erg, een volgende keer komt deze stiel uitgebreid aan bod. Alleen die titan stielen waren er in het begin niet. Alle ondersteuningen die werden aangebracht onder in de mijn waren vroeger van hout. Hout kon wel wat hebben en was eigenlijk heel veilig. Als het begon te kraken moest je maken dat je uit de gang kwam, want dan stortte de boel in. En zolang het niet kraakte kon je dus ook gewoon doorgaan. Alleen was er op deze wijze gigantisch veel hout nodig om de kilometers lange gangen te ondersteunen. Bij de mijnen lagen dan ook grote (timmer)werkplaatsen en er was een grote hout opslag. De foto geeft een mooi beeld van al dat hout wat werd gebruikt.(click picture) Hout

23 Comments

 1. Het is de reden van de oprichting van Staatsbosbeheer.
  Zo kwamen ze begin 1900 ook op de Waddeneilanden.
  Zij zouden die stuivende duinen wel ‘ s even vastleggen met wat bos…
  Dat viel natuurlijk vies tegen, want op zand wilde dat niet zo.
  Er kwamen veel kunstgrepen aan te pas om de uiteindelijk gekozen ‘Pinus Nigra’, oftewel de Zwarte Den, te doen groeien.
  Afwatering van natte duinvalleien. Bewatering van droge delen. Het planten van Amerikaanse Vogelkers, omdat dit een snelle humus-vormer was.
  Dit laatste is overigens ’n ingreep waar ze tot de dag van vandaag spijt van hebben, want het woekert en is niet meer te stoppen. Geen beest wil ’t vreten, want er zit blauwzuur in de bast. Alleen de Hollandse Landgeit, heeft blijkbaar sterke darmen en wordt dan ook volop ingezet als (be)grazer.
  Maar we dwalen af… De dennen werden uiteindelijk geplant door onderin het plantgat een turfbolster te plaatsen. Dit waren turven in een net, welke ze eerst vol lieten zuigen met water. Dit gebeurde in grote gaten (debe ‘s) in het bos, de zgn turfdebe ‘s. Een soort eeuwigdurende batterij zeg maar, want na een droge periode, als de boom al het vocht verbruikt had, laadde de turf zich in ’n natte periode weer vanzelf op, door het grondwater uit de directe omgeving aan te zuigen. Uiteindelijk is ’t ‘de Staat’ dan toch gelukt. En de bomen van de eilanden waren erg gewild in de mijnen. Doordat ze, door de zilte wind, langzamer groeien als bijv. een Den op de Veluwe, gaven ze stugger hout. De jaarringen liggen dan ook dichter bij elkaar, als van een ‘Veluweboom’. Daardoor kraakte dit hout veel meer, voor het brak. Een soort waarschuwingsfunctie dus. Er kon dan bijgestut worden of de mijnwerkers konden op tijd de benen nemen. Na de sluiting van de mijnen, was het ook gedaan met de bosbouw op bijv. Terschelling. De bossen zijn nu veel gevarieerder, door allerlei opschot een kans te geven en dood hout te laten voor wat ’t is. En dit geeft een veel grotere biodiversiteit, als vroeger in de naaldbossen.

  *in het kader van bloggen op andermans blog ; )*

 2. En niet zomaar hout… Dennenhout zou het zijn, niet het veel sterkere eikenhout, want den kraakt voor het breekt, terwijl eik wel zonder krakende waarschuwing – zij het bij veel zwaardere belasting – doorbreekt.
  Dennenhout zal buigen en dan pas barsten, eik wil niet buigen, dus die moet meteen barsten.

  Dat de beide Limburgen zo vol dennenbossen staan, heeft dan ook mede met de mijnen te maken.

  Dankjewel… ‘Pa’ (wijlen mijn grootvader), was mijntimmerman – dit berichtje is voor mij binnen deze reeks dus wel speciaal.

  1. Harrie Bours

   Dit was het houtterrein op de Maurits, er was ook nog een houtterrein langs de
   Kerenshofweg richting Stein.
   Ik heb er zelf in 1955 nog gewerkt. Als ik nu die foto moet ik nog terugdenken
   aan wat ons toen allemaal beloofd is geworden, tien jaar later ging de mijn dicht.
   Een oude ondergrondse opzichter die zijn laatste jaren bovengronds moest slijten
   zij toen heel profetisch: “Zie je die eerste dieselloc hier op de mijn, dit is het
   einde van de koel”.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.