De staatsmijn Maurits
De staatsmijn Maurits

De staatsmijn Maurits

Het openen van een mijn ging niet zomaar. Het was niet een kwestie van boor maar een gat en je vind kolen. Op basis van boringen werd bepaald wat het beste startpunt was om een mijn te bouwen. Daar hoorde dan meteen een uitbreiding bij van de infrastructuur, want een mijn zonder spoor was geen mijn. Het doen van boringen werd destijds uitbesteed aan buitenlandse firma’s die daar reeds veel ervaring mee hadden. Voor het besluit dat Lutterade, een kleine dorpskern bij Geleen de “Place to be” werd zijn diverse boringen gedaan in o.a. Lutterade, Krawinkel, Urmond en Schinnen. Schinnen bleek bereikbaar te zijn vanuit de Staatsmijn Emma. Maar in Geleen-Lutterade was plaats voor een nieuwe mijn. Traditiegetrouw uiteraard naar een prins genoemd, Maurits. In 1912 is men begonnen met de boringen en in 1926 werd de mijn pas officieel in gebruik gesteld. Men heeft niet stil gezeten in die tijd, de aansluiting op de spoorlijn Maastricht-Sittard moest worden aangelegd, schachten gebouwd, de energievoorziening moest aanwezig zijn en ga zo maar door. Vergeet even niet dat de Maurits destijds de grootste twee schachten mijn in de wereld was. Vlak na de tweede wereldoorlog werd er een ondergrondse verbinding gemaakt tussen de Staatsmijn Maurits en de staatsmijn Emma. Dat maakte het later mogelijk om van de Maurits in Geleen naar de staatsmijn Hendrik in Brunssum te lopen, dat is zo.n beetje dwars door zuid-Limburg. De diepste laag waarop werd gewerkt lag meer dan 800 meter onder de grond. U en ik kunnen zich bijna niet voorstellen hoe het is om daar liggend tussen twee steenlagen de kolen los te moeten maken met een perslucht aangedreven boorhamer of met een pikhouweel. Het nadeel van de grootste mijn kwam pijnlijk aan het licht toen in 1959 de gasbel van Slochteren werd ontdekt. Deze bel leidde tot de ondergang van de mijnindustrie. Langzaam schakelde Nederland over op gas en kwamen de kolen in de verdrukking, De grootste mijn, de staatsmijn Maurits, werd in 1967 als eerste van de staatsmijnen gesloten door de toenmalige Minister van Economische zaken Den Uyl, de rest volgde al snel.(click picture) Staatsmijn Maurits

N.B. het besuit om de mijnen te sluiten werd in 1965 reeds aangekondigd. De art-impression vond ik per ongeluk op het web, de andere foto is eigendom DSM

18 Comments

 1. Conny

  Wij woonden tegen over de Maurits mijn in de Kloosterstraat 65. er zijn zelfs foto’s waar je de huiozen met op de achter grond de Mijn ziet. van 1954 tot maart 1968.
  kan mij de rode lampjes van die lange slanke torens nog herinneren van het lawaai en de stank eigenlijk niets meer.
  we gingen langs de mijn weg naar de Oude Colonie waar onze opa Nieman woonde.

 2. De Maurits, dat was de kern van de gemeenschap van Geleen. Je stookte deputaatkolen van de Maurits, de mijn kocht aardappelen goedkoop in, je vierde feest in het Maurits Casino.. F. werkte op het octrooiburo en heeft nog een uitvinding gedaan voor een verbeterde techniek van de kolenwasserij. Das war einmal….

 3. Ik sluit me bij de bovenste reacties aan , hard werken in moeilijke omstandigheden. En een vreselijke herrie moet het geweest zijn, we hebben toen wel eens een rondleiding gekregen in een oude kolenmijn in Valkenburg.
  .-= Liesbethes laatste blog ..Snoeperd! =-.

 4. Ja, die mijnen behoren voorgoed tot de geschiedenis, maar daar hoeven we niet echt rouwig om te zijn, lijkt me, want de tijd van de ‘zwarte brand’ was ook niet alles. Gas werkt in alle opzichten een stuk prettiger en gemakkelijker.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Dag en nacht =-.

 5. Behoorljik complex die staatsmijn Maurits. En idd, tis niet voor te stellen hoe dat geweest moet zijn om die kolen te winnen. En tegenwoordig maar klagen als een dag langer dan 8 uur duurt…

 6. Ik kan het me helemaal niet voorstellen hoe dat was. Ik kan denken dat ik het me kan voorstellen, maar om het te weten zou ik het moeten doen. Dat het zwaar was is zeker.
  .-= Redstares laatste blog .. =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.