Reclame

Gisteravond heb ik me eens even bezig gehouden met het vertalen van een language file van een wordpress theme met behulp van het programma Poedit. Logisch werkt het programma wel, maar ik kan me niet voorstellen dat het niet makkelijker kan. Die language files worden vaker als originele default.pot file meegeleverd met engelstalige theme’s en programma’s. En als je dus een Nederlandse versie wil moet je die gewoon even maken door de file te vertalen. Echter, als het programma wat complexer is, zitten er ook meer regels in de .pot file. Zo’n .pot file wordt omgezet in een .po file waarin aan de ene zijde de Engelse woorden of zinsuitsnedes staan en aan de andere zijde de Nederlandse versies. Die file wordt dan gecompileerd naar een .mo file. Maar goed, monnikenwerk voor een programmeur en u hoeft er niets van te snappen, maar gelukkig wel klaar.
Dat doet me overigens denken aan een reclame die ik tegenkwam op het wereld wijde web. Geen monniken, dat niet, maar wel een heuse kathedraal die orgels gaat renoveren. Zeg mij maar wanneer de kathedraal begint, dan maak ik wel foto’s. Je moet wel erg gelovig zijn, of ik mis hier iets…

Me!

17 Comments

 1. Jammer dat kathedralen plaatsgebonden zijn, zo kunnne ze nooit op een andere plek aan het renoveren slaan.
  .-= hansckees laatste blog ..ONLUST =-.

 2. En ik snapte er dan ook geen iota van.

 3. Op mijn blog geen reclame. Of het moet voor dit blog zijn.
  .-= Brilliees laatste blog ..Eigen belangen =-.

 4. nou dit wordt me te moeilijk hoor
  🙂
  .-= carlaes laatste blog ..maandag =-.

 5. Daar heb ik me ook ooit mee bezig gehouden, het produceren van zo’n .po en .mo file… Want de ontwikkelaar van een WordPress-theme dat me wel aanstond beloofde drie maanden gratis support aan ieder die hem een ‘localization’ kon bezorgen.
  Mooi niet gekregen dus (en het was een theme dat net als Atahualpa heel veel ‘customization’ mogelijk maakte – via de aanmaak van een child-theme – maar waarvan de mogelijkheden dermate verstopt zaten, dat ze enkel te ontdekken waren als je dus van de support gebruik maakte.)

  En dat gebrek aan respons nadat ik mijn vertaling had doorgestuurd, maakte mij zo nijdig, dat ik nu zelfs de naam van dat theme hier niet meer wil noemen..
  .-= AnneTannees laatste blog ..Bos in wording e Woodland to be =-.

 6. Ik zou eigenlijk ook niet weten wat een koororgel is. Misschien dat daar een po of pot beschikbaar voor is?
  .-= Frank103es laatste blog ..Meer over verzamelingen =-.

 7. die reclame valt op en wordt “hier” besproken.. dat kan niet beter voor de bedenkers hiervan.
  .-= franckyes laatste blog ..Door de modder =-.

 8. Die advertentie lijkt me duidelijk genoeg, ik zie de fout niet zo.
  Ja, waarom ze reclame maken is me dan niet duidelijk.

  En computergedoe is me ook nooit zo duidelijk, gelukkig zijn er mensen die me helpen.
  .-= Renesmurfes laatste blog ..Beatrix =-.

 9. Dit is voor mij wat te hoog gegrepen. Maar ach, dat was die advertentie ook al voor de bedenker, geloof ik …
  .-= Jan K.es laatste blog ..Roodborstje =-.

 10. Dat programma poedit kende ik nog niet. Ik ga er eens naar kijken, want ik loop ook nogal eens tegen half vertaalde templates/themes aan.
  .-= Johnes laatste blog ..Het is een raadsel =-.

 11. Mooie kopfoto Me, met die molen. Dus dat theme is nu in het Nederlands als ik het goed begrijp?
  .-= Liesbethes laatste blog ..Ied love to change the world =-.

 12. Zou de Amsterdamse Pop Tempel Paradiso nu ook gaan klussen?
  .-= Leibelees laatste blog ..Kom dat zien =-.

 13. Degene die de advertentie maakte was vast een drankorgel 😉

 14. Je praat in raadsel vandaag voor mij, euh… pot.file???

 15. Ja, als je goed de teksten van de verschillende reclameboeren in de gaten houdt, kom je van alle gekte niet meer bij..

  Grappig dat je dit tegenkwam,
  liefs,
  .-= Angeles laatste blog ..woordenschat.. =-.

 16. Waarom zou je iets van het Engels naar het Nederlands vertalen? De reclame tekst is niet goed over nagedacht, of dat is wat je krijgt als je drie keer op een zondag naar de kerk gaat.

 17. Ik denk dat ik het wel snap, ik heb zo eens voor Coppermine een NL vertaling aangepast en wat uitgebreid op sommige punten. Het hoefde alleen niet gecompileerd te worden. Wat die reclame betreft, veel mensen maken dit soort fouten, ik, denk ik, ook wel eens.

  .-= Frank (IkFotograag)es laatste blog ..Niet wakker maken =-.

Geef een reactie