Ons Industrieel erfgoed is bagger
Ons Industrieel erfgoed is bagger

Ons Industrieel erfgoed is bagger


bVision Photography

Als ik in de ons omliggende landen rondkijk gaat men daar veel beter om met het industrieel erfgoed dan hier in Limburg. Neem nu de steenkoolmijnen in Limburg. Degene die daar nog wat van vind heeft geluk gehad. Buiten een paar kleine monumenten is er niets meer. Als we ze dan toch moeten sluiten ruimen we meteen alles op en willen we er ook niets meer mee te maken hebben. In de landen rondom ons heen ervaart men dat heel anders, is men trots op wat er met deze mijnen gepresteerd werd, zijn ze niet afgebroken maar worden de panden gerenoveerd en ingezet voor andere doeleinden, voor scholing, bioscopen, winkelcentra en ga zo maar door. Volledig renoveren, dat levert werkgelegenheid en kansen op. Binnenkort zal ik een paar voorbeelden geven van kansen die met heel veel succes benut zijn en wat ze ervoor moeten doen en daarnaast een publiekstrekker zijn geworden in de wijde omgeving en daarbuiten. Vandaag een tipje van de sluier. Bij Maasmechelen Village, staat een prachtige bioscoop, netjes geïntegreerd in een voormalig mijngebouw. En zeg nou zelfs, moet je zoiets slopen?. En vergis je niet beide foto’s zijn van hetzelfde gebouw.


bVision Photography

24 Comments

 1. Ik ben er geen voorstander van om de voormalige mijnbouw te verheerlijken via wat industrieel erfgoed. Wat mij betreft komt het op dezelfde hoop als de VOC, die ik ook aan slavenarbeid en onderdrukking koppel.

  Limburg kan zich beter concentreren op natuur, de kerkbouw en bijvoorbeeld de spoorwegoudheden. Dat laatste is door het landschap compleet anders dan in de rest van NL waar alles plat is.

  Maar eigenlijk heeft al het erfgoed vieze bijsmaakjes. Die grote kerken werden ook gebouwd met geld dat de arme mensen beter konden gebruiken. De mooie vestingen langs de Brabantse Maas en in Holland zijn ook gemaakt om oorlog te voeren.

  Eigenlijk vind ik om die reden de aparte sluizen in Belgisch Henegouwen nog het mooiste. Die zijn gemaakt om delen van het land te ontsluiten. Dat zou je ook kunnen zeggen van de CO2-bouw, sorry koolmijnenbouw. Maar de nadelen als korte levensverwachting voor de mensen die onder de grond moesten en de milieuverontreiniging vind ik toch wat zwaarder wegen dan het verwarmen van huizen.

 2. Het is echt zo zonde dat wij alles maar slopen, en het blijft maar doorgaan.
  In leiden hebben ze in zeventiger jkaren het originele geboortehuis van rembrandt gesloopt, hoe verzin je het.
  Off topic, ik twitter niet de hele dag hoor zet er alleen ’s avonds op dat mijn nieuwe log online is hahahaahah

 3. Weet je wel zeker dat we hier twee keer hetzelfde gebouw zien?
  Maar je hebt wel gelijk. Er is in de loop der jaren helaas overal in ons land veel industrieel en cultureel erfgoed ten prooi gevallen aan de sloophamer.

 4. Vaak is het goedkoper de hele handel plat te gooien en er nieuwbouw neer te zetten. Vooral in de 70er jaren is er veel gesloopt. Ik heb wel het idee dat er nu meer bekeken wordt of er andere zaken in zo’n pand gehuisvest kunnen worden. In Utrecht wordt er in elk geval veel aan gedaan om karakterestieke panden te behouden.

 5. Ken deze bioscoop ! Hangt ervan af welk gebouw en in welke staat t is; Zo’n grote ruimtes als n mijngebouw kan men beter renoveren en n nieuwe bestemming geven, zoals je zegt : creeert nieuwe plaatsen, werkgelegenheid ed – helemaal mee akkoord ! Maar anderzijds zijn er her en der veel echte krotwoningen die beter gesloopt zouden worden want daar is niks meer van te maken en ze zijn bovendien nog onveilig ook.
  Gr, AmaZony

 6. Je zou niet zeggen dat het hetzelfde gebouw is. 😮
  Het is zonde als ze zulke mooie gebouwen slopen, terwijl oude lege kantoorpanden wel blijven staat. Beter dat ze wat flats slopen en opnieuw opbouwen. 🙂

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: