De molen van Otten
De molen van Otten

De molen van Otten

bVision Photography

Mijn tocht langs het zuid Limburgse Wittem eindigde in het dorpje Wijlre (in het Limburgs uitgesproken als Wielré). Daar vinden we gelegen aan een zijtak van de geul een van de weinige watermolens in Nederland met een dubbel waterrad. De molen stamt uit 1275 en was van oorsprong een koren- en oliemolen. De molen gebouwen op de foto stammen uit 1776, toen is de molen helemaal verbouwd. En er werd een brouwerij en een panhuis bijgebouwd. In 1871 werd de brouwerij afzonderlijk verkocht aan de brouwer Frederik Edmond Brand en dit was het begin van de Brand’s bierbrouwerij die in een volgend artikel ongetwijfeld ook eens voorbij komt.
Door een overstroming in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de molenaarswoning zwaar beschadigd. pas in 1961 werd aan herstel van de molen begonnen. De molen werd verkocht aan de familie Otten en heet sindsdien de molen van Otten. Otten was een voorloper op het gebruik van groene energie en liet de molen elektriciteit opwekken om zo de gebouwen van stroom te voorzien. In 1981 werd na een omvangrijke restauratie gestart met een proef om de molen als kleinschalige elektriciteitscentrale in te schakelen. Dit project werd door de PLEM gesubsidieerd en de molen levert nu gemiddeld 18 kWh, waarvan een deel wordt gebruikt voor de gebouwen en een deel gaat het net op. De foto’s spreken voor zich, denk ik.

bVision Photography

19 Comments

  1. Ik denk wel eens dat waterkracht de meest rendementvolle groene energie is. 10% van de Nuon-stroom (ook de grijze) wordt opgewekt door grotere versies in Noorwegen.

    Ik ben wel eens door Partij gefietst, maar bij deze watermolen ben ik niet langsgefietst.

    Hier hebben we ook watermolens. Dwz windmolens die het water uit de polders pompen.

  2. Ik zit mij heftig te bedenken en te zoeken in mijn herinnering of ik bij deze molen ooit geweest ben, maar volgens mij niet! Jammer, gezien geul, geuldal, Mechelen & Gulpen enige jaren de plek was waar wij op vakantie gingen, prachtig!

    XXX

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.