De boeteling in de mijn
De boeteling in de mijn

De boeteling in de mijn

bVision Photography

Le pénitent, ofwel de boeteling was in de vorige eeuwen de naam van een zwaar gestrafte gevangene. In de tijd dat veel arbeiders omkwamen in de mijnen, doordat het mijngas zich op bepaalde plaatsen concentreerde, en door de gebruikte kaarsen en toortsen tot ontploffing kwam, werd aan deze gevangenen een voorstel gedaan om van hun boete af te komen en als vrij man verder door het leven te gaan. Hij hoefde alleen maar met een brandende lont op een lange stok op zijn buik een mijngang in te gaan op de plaats waar men mijngas vermoede, en dit gas tot ontploffing te brengen. Hij kreeg weliswaar beschermende kleding, een draadmasker voor, en kon liggend op zijn buik daar naar toe kruipen, maar toch. Heel veel overleefden het niet, maar de weinige gelukkigen die het wel overleefden waren daarna vrij. Gelukkig kreeg men wel de keuze, men mocht ook in het gevang blijven. Alleen het feit dat men desondanks vrijwilligers kreeg duidt er al op dat het daar ook niet pluis was.
Overigens had ik gisteren nog een klein probleem dat ik vanavond nog even moet oplossen, eh, moet opruimen, de auto past net, niet, in de garage. Hij is aan alle kanten groter dan de BMW. Vooral de uitstekende of uit stekende spiegels zorgen ervoor dat ik niet door kan rijden. Stuck in de Middle zullen we maar zeggen.

bVision Photography

22 Comments

 1. Als die gevangenen eerder de goede keuze hadden gemaakt, hadden ze de keuze gevang of mijn niet hoeven maken!
  Jullie hebben een mooie nieuwe voiture! Voor zo’n mooi karretje ruim je toch met plezier je garage op? 😉
  groetjes,
  Elmar

 2. Elke dag heb ik een andere chauffeur en nooit heb ik parkeerproblemen en zelden betaal ik meer dan 60 euro in een maand…lang leven het openbaar vervoer! (Dat is dan weer het geluk van in een grote stad te wonen).

  En er zijn veel soorten gevangenissen.

 3. Hai Sjoerd,

  wat een vreselijk verhaal… van die boeteling in de mijn.
  Ik krijg het er benauwd van. Het idee alleen al…

  En jij kreeg het weer benauwd omdat je nieuwe limo niet in de garage past.
  Ongeveer hetzelfde idee. Eerst de boel laten ontploffen, dan is er weer plek!

  groetjes en succes… Marlou

  .

 4. levend wegrotten in de gevangenis of vrij nadat men niet ontploft is in de mijnen.
  leuke keus.
  Met mijn garage had ik hetzelfde probleem destijds.
  Dan maar van de nood een deugd gemaakt en op een braakliggend stukje grond dat mij toebehoorde een grote nieuwe garage gezet. De andere is ingebouwd in ons huis en dus konden we die niet wat groter maken.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.