Blog Action Day – Food – Waste in the fridge
Blog Action Day – Food – Waste in the fridge

Blog Action Day – Food – Waste in the fridge

(deze blog is gemaakt in het kader van Blog Action Day)
U kent dat wel, loop je bij een bekende grootgrutter de winkel in voor de noodzakelijke boodschappen kom je er geheid uit met meer dan de bedoeling is. Hoeveel dingen gaan de koelkast in om uiteindelijk in de kliko te eindigen. Pak tegenwoordig het fruit, veelal netje per zes verpakt op een schaaltje, plastic eroverheen. en als je thuiskomt blijkt dat van de zes appels er twee melig zijn. Moet het plastic naar Plastic Fantastic, het schaaltje in de papierbak (het is toch wel papier …) en de twee melige appels belanden in de groenbak. Kaas, netjes verpakt in plakje, gesealed in plastic en als het open is zo aan het schimmelen. Groenten, netjes voorgesneden, maar ook weer verpakt in plastic, in een geconditioneerde (gas) omgeving. Uiteraard proberen wij ook om zoveel mogelijk te verteren en niets weg te gooien, maar het is veel te gemakkelijk om alles kant en klaar te kopen. Een echte wegwerpcultuur hebben wij, waar fruit en groente er massaal worden doorgedraaid omdat er een overproductie is, terwijl op andere plaatsen mensen van de honger sterven en er voedselbanken in Nederland nodig zijn(waar blijf je nou Wilders). En gebeurt dat nu alleen bij mij in de keuken, natuurlijk niet, net zo goed bij u, en niet alleen in Nederland, of in Europa. We sturen liever een leger naar Afrika dan voedsel. Het verhaal is echt niet deprimerend of belerend bedoeld, maar is alleen bedoeld om er aandacht voor te vragen. Dit is overigens de derde maal dat ik iets schrijf voor Blog Action Day, klik op een van de links om naar die artikelen toe te springen.
2010: water
2011: climate change

bVision Photography

Verdwijn met de noorderzon nu een einde komt
aan de jaren van leef maar raak
Neem wat er over is als er nog iets is
Want we namen te veel te vaak
(Liesbeth List)

24 Comments

 1. salty

  You’re so right! Maar neem een hond – of 2 – en een paar kippen: veelal geen groenbak meer nodig, want dat verdwijnt in een hongerige dierenmaag ( meestal/ 90% ) en wordt weer omgetoverd tot mest /poep of een ei. :))
  En: Bij Odin kun je op maat een gezins-zak groenten of fruit of mix bestellen. Iets duurder maar veeeeeeeeeeeeel lekkerder en bovendien gezonder want biologisch.

  Inmiddels ben ik visgetarisch geworden ( 2x per week maximaal ) , en ik denk dat als men – landelijk – zijn vleesconsumptie met de helft zou reduceren , er minder dierenleed en vleesoverschot is, en minder landbouw ( minder nodig voor dierenvoer/pushup-voer > gemanipuleerde soja enzo..)
  Maarja: we eten zo graag (goedkoop) vlees…

 2. oma

  Ha Sjoerd,

  Dat is helemaal waar wat je schrijft, men neemt geen tijd meer om het eigen voedsel te bereiden.
  Kantenklaar is snel makkelijk en het bedrijf verdiend er goed aan.
  Maar de groenteman op de markt en winkelcentrum, verkoopt vers en in papier verpakt.
  Een goede week gewenst. oma

 3. De laatste 10 jaar wonen wij weer met z’n tweetjes. Dat bevalt ons goed, maar qua inkoop van lekkers en eten was dat in het begin flink wennen. Toen werd er nog wel eens wat te veel gekocht en weggegooid. Nu al lang niet meer. En ……….. Albert mag van mij beslist geen boodschappen meer doen met een lege maag. Verder hanteren wij het principe, liever iets te weinig in huis dan te veel. Dat geldt ook als we in Spanje verblijven. Dan gewoon de volgende dag naar de winkel.
  Groetjes
  Mara

 4. ria

  Hier wordt ook (bijna) niets weggegooid eigenlijk. Ik koop niets verpakt en kijk goed of het niet rot of beschadigd is. We doen eigenlijk allemaal wel ons best als ik het zo lees 😉

 5. Ik kende het “blogactionday”niet, maar ik zal er nu een volgend jaar op letten. Bij mij gaat er gelukkig heel weinig weg. Ik probeer zo aangepast mogelijk in te kopen. Liever wat te weinig, dat overleven we wel, dan veel te veel zodat ik mij er geen raad mee weet.

 6. Ik gooi bijzonder weinig weg, ook als het om voedsel gaat. En in mijn geval is dat toch een stuk lastiger, ik ben alleengaand en erg veel word voor mij in te grote hoeveelheden aangeboden. Ik koop dus vaker spul dat ik in de vriezer kan bewaren. Brood, rösti, hamburgers en sommige groentenpakketten kan dat goed. Die maak ik dan ook volledig op. Uien en bananen koop ik altijd los, die kunnen niet in de vriezer en bij meer dan 3 kan ik de rest na een week weggooien wegens verotting.

  Ik koop dus niet bij supermarkten die alleen met kilonetjes uien hebben. Gelukkig heb ik keuze genoeg in supermarkten en weet ik supermarkten waar ik prima op maat kan kopen. Mijn totale hoeveelheid grijsafval ligt onder de 2kg per week. En daarin zit ook eventueel etensgroen (bananenschil), omdat we geen ondergrondse groenbak hebben. Die hoeveelheid groen zal niet meer zijn dan 0,2 kg per week. Van vlees en vis (is bij ons geen groen maar gaat in dezelfde grijscontainer) gooi ik nooit iets weg. Maak het ook exact opmaat klaar en alles gaat door mijn darmen verwerkt het riool in. Want dat is wel weer het voordeel van alleengaand. Ik weet voor wie ik kook en hoevel honger die heeft. 🙂

  Maar ook als ik uit eten ga bestel ik opmaat. Bij de meeste restaurants krijg ik veel meer dan ik wil. Dat los ik op door het voorgercht over te slaan en als het dan nog teveel was komt er ook geen nagerecht. Bij het hoofdgerecht kies ik (als dat kan) het zogenaamde vrouwenportie (ladies cut) vlees. Of als er in Duitsland staat dat je 3 kleine schnitzels krijgt vraag ik of ze er maar 1 daarvan willen bakken en serveren. Omdat het er zo goedkoop is mag dat wat mij betreft voor dezelfde prijs. En ik ben gek op (bijvoorbeeld Chinese) buffetten. Dan kan ik zelf bepalen hoeveel ik neem, en dat is meestal veel minder dan wat ik anders geserveerd krijg. Helaas werkt dat bij de andere buffetgangers juist andersom. Die eten zich graag een vetberoerte omdat ze ervoor betaald hebben.

 7. gisteren mijn koelkast schoongemaakt, en schaam me wat er weer weg moest………
  je hebt helemaal gelijk met deze blog.
  ik kom voor fruit alleen nog bij de turkse groenteboer, mooi en nog goedkoop ook.

 8. Ik zou een andere supermarkt zoeken, klinkt dat ze veel spul bijna einde datum in de rek hebben liggen. Ik koop vrijwel nooit appels of peren op een schaaltje, ik zoek elk stuk fruit per stuk zelf uit. Verder bewaar ik het fruit zoveel mogelijk koel. Helaas moeten wij ook af en toe toch nog wat weggooien. Maar we proberen zoveel mogelijk vooraf te plannen als we wat kopen, d.w.z. wanneer gaan we het gebruiken is steeds de vraag die we er ons bij stellen.
   
  Het “doordraaien” van groenten en fruit heb ik nog nooit gesnapt. Ik weet wel waarom ze dit doen, maar daar zouden we met zijn allen iets anders voor moeten bedenken. Als de tomaten goedkoper en lekkerder uit Italië komen, dan moeten wij hier geen tomaten kweken. Daarnaast kopen we veel producten uit de derde wereld omdat we ze zelf niet kunnen verbouwen. Ik heb in bepaalde landen zelf gezien hoe koffie en thee geplukt worden. Voor een dagloon waar je hier niet eens een pakje thee kunt kopen. Vervolgens in fabrieken verwerkt worden tot theezakjes, waar ze nog nooit van ARBO gehoord hebben. Maar wel worden derdewereldlanden uitgesloten van onze markten voor producten die we zelf ook, maar veel duurder verbouwen. We draaien het liever zelf door dan dat we in de derde wereld er een eerlijke en vaak toch lagere prijs voor betalen.
   
  Wilders lost de voedselbanken niet op; m.i. lost hij helemaal niets op. Veel geblaat en weinig wol. Behalve op zijn eigen kop dan. Hij vertegenwoordigt het onderbuikgevoel van rechts Nederland. Meer niet.
   

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.