Hoensbroek – Akerstraat omstreeks 1920
Hoensbroek – Akerstraat omstreeks 1920

Hoensbroek – Akerstraat omstreeks 1920

bVision Photography

Ik kan het me nog zo voor de geest halen, de staatsmijn Emma, de koelpiet, de Akerstraat waar de hoofdingang lag, de Wenckebachstraat, waar de E-Centrale van de staatsmijn Emma lag, en de kolenverlading voor Jan de kolenboer. Nostalgie dus. Net zo als het bovenstaande plaatje uit 1920. Genomen vanaf de inmiddels reeds lang gesloopte brug over het rangeerterrein. Op de foto ziet u de Akerstraat met aan de linkerkant de mijn gebouwen en daarvoor, op de achetrgrond het stoomtrammetje wat tussen Hoensbroek en Heerlen reed, Ook wel het sjokkelpeerd genoemd. Aan de rechterzijde lagen voornamelijk Cafés, maar ook het grote postkantoor. Later werd de stoomtram verbinding door de LTM overgenomen en daarna geëlektrificeerd en doorgetrokken naar Brunssum en naar Sittard. Significant detail is dat dit ook de laatste tramlijn was die in 1950 werd opgeheven. Alle tramlijnen in Limburg werden vervangen door bussen.

15 Comments

  1. oma

    Ha Sjoerd,

    Mag altijd graag oude kiekjes kijken, de andere tijd en techniek.
    Nostalgie is het, soms eg jammer dat mooie gebouwen zijn gesloopt. oma

    ot, ik kom gewoon automatisch elke dag even bij je buurten.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: