Met de fotoclub nabij kasteel Elsloo (L)
Met de fotoclub nabij kasteel Elsloo (L)

Met de fotoclub nabij kasteel Elsloo (L)

Deze foto is genomen boven in oud Elsloo. Streekmuseum “de Schippersbeurs” te Elsloo ontleent zijn naam aan de voormalige schippersbeurs, gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620. Het hoofdgebouw in maaslandse stijl is uit het begin van de 17de eeuw en de twee aangrenzende arbeiderswoningen dateren uit de 18de eeuw. Het museum ligt in het beschermd dorpsgezicht van Elsloo, met fraaie vergezichten over het Belgische deel van het Maasland.

bVision Photography

De Mandarijneend (Aix galericulata) is een vogel uit de familie van Anatidae (eendvogels). Van oorsprong is de Mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest maakt in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Mandarijneenden worden al enige honderden jaren gehouden als sierwatervogel. Als exoot komt de Mandarijneend plaatselijk voor in Nederland. Dat plaatselijk is zie de onderstaande foto dus ook in Elsloo in de vijver en het bos achter het kasteel. Vreemd is dat het vrouwtje (de grijze) normaliter bruin is en minder uitbundig gekleurd is. Het paartje was heel erg schuw en de enige mogelijkheid was om ze met een 450 mm lens te vangen. En zo losjes uit de pols is dat nog vrij goed gelukt.

bVision Photography

Het kasteel is de voortzetting van een complex van een vroegere brouwerij met een inpandige watermolen en een hoeve met schuren en stallen, gelegen halverwege de Maasberg. Met uitzondering van het brouwhuis omvat het huidige kasteelcomplex dezelfde delen. Het brouwhuis werd in de 17e eeuw omgebouwd tot woonhuis maar werd na enkele branden niet meer herbouwd. Tegenwoordig bestaat het kasteel uit een rechthoekig gebouw, waar de watermolen (Slakmolen) in is opgenomen en in latere tijden de ronde inpandige toren is bijgebouwd. Direct naast het kasteel bevindt zich een botanische tuin.

bVision Photography

(teksten wiki/museum)

17 Comments

 1. De beide vogels hadden zo bij het Nederlandse leger gekunt, vanwege hun camouflagekleuren. Kasteel Elsloo staat nog steeds op ons verlanglijstje om te bekijken evenals het schippersmuseum. Het is niet dicht bij de deur. Straks naar Brabant naar onze kleinzoon in Oisterwijk. Ook een mooie omgeving. Dat hebben we ook altijd wanneer we inZuid Limburg vertoeven. Fijn weekend
  Groetjes Mara

 2. De Mandarijneend is 1 van mijn favorieten alhoewel velen denken dat het om een exoot gaat en hier dus niet thuishoort… ik heb hem al wel geaccepteerd… en kan heel mooi uit de verf komen qua kleur.. hier is ie een beetje gedekt iopgesteld… ..dat kan beter…. groet…. Agnès

 3. oma

  Ha Sjoerd,

  Mooie gebouwen, hou wel van de witte muren, geeft een zuidelijk tintje. oma

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma kun je straks beluisteren op onze weblog en nu al op de website waar de programma’s staan: http://www.wir-3.com/ kies voor radio de BOM

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.