Springzaad – door Frank (van IkFotograag.nl)
Springzaad – door Frank (van IkFotograag.nl)

Springzaad – door Frank (van IkFotograag.nl)

Onlangs was ik met mijn echtgenote ergens in ons Limburg aan het wandelen. We kwamen daarbij langs een plek waar zogenaamd springzaad groeit. Dit springzaad heeft vaak een hele mooie tros bloemen waarvan ik vind dat die wel iets van een orchidee weg hebben. Daarbij nog een mooie groen rode stam en stengels en kan de plant meer dan twee meter hoog worden. Dit springzaad ofwel de reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is een eenjarige plant die naar ik me heb laten vertellen, familie is van het “vlijtige Liesje” wat weer op menige vensterbank staat. Springzaad bloeit de hele zomer. Oorspronkelijk komt springzaad uit de Himalaya, vooral uit Tibet en ook uit India. Vanaf 1915 is de plant in Europa als invasieve soort gaan verwilderen, men treft hem nu door geheel West-Europa aan (bron Wikipedia). De verspreiding van de zaadjes vindt mechanisch plaats, dat wil zeggen als het rijpe vruchtje wordt aangeraakt, rollen de vijf delen hiervan zich razend snel op en schieten zo de zaadjes weg.

Ik vroeg aan mijn vrouw weet je wat dit voor plant is? Het antwoord luidde “nee dat weet ik niet”. Ik zei “we hebben het ooit in de tuin gehad waarop ze antwoordde: “onkruid”. Ik zei definieer de term onkruid dan eens, haar antwoord: “alles wat niet uit een potje van Intratuin komt”. Toen ik haar vertelde dat het springzaad was moest ik maar snel doorlopen, voordat ik weer wat zaadjes mee kon nemen. Ze had waarschijnlijk nog gelijk ook. In het begin dat we een tuin hadden had ik er van alles ingezet wat ik aan zaadjes vond langs de weg. Van ieder plantje met een mooie bloem werd het zaad van ontrokken. Want dat vond ik toch wel veel mooier als al dat gecultiveerde spul van het tuincentrum. Zo had ik onder andere Koekoeksbloem, Daslook, Margrieten, Klaprozen, Vergeet-mij-nietjes en dus ook Springzaad. En dat laatste is wel zo productief dat we binnen de kortste keren de hele tuin vol hadden staan met Springzaad. Het was niet bij te houden dat spul, het groeide zelfs in de naden tussen de klinkers. Maar ik blijf het toch een mooie plant vinden dat wel.

Springzaad - reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)

Springzaad - reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)

15 Comments

  1. Hoi Frank, Wat is onkruid? Deze vraag stel ik me ook wel eens. Deze bloem vind ik weer van niet. Bij ons voor aan de waterlijn zijn kunstmatig wilde bloemen gezaaid. Ik zie dat niet als onkruid, anderen weer wel. Het zal wel een smaakverhaal zijn.
    Groetjes Mara

  2. Is ook wel mooi en ruikt lekker naar honing, maar woekert als een gek. De halve Semois staat er hier vol mee en dat verdrijft dan weer een hoop andere planten, dus de diversiteit gaat helemaal verloren.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.