Tis nie anders – door Frank (van IkFotograag.nl)

Maar eigenlijk is het minder leuk. Je kunt tegenwoordig nergens meer naar toe of je staat tegen een hele batterij van telefoons, fototoestellen, filmcamera’s, en nu ook zelfs Ipads en zo aan te kijken. In Vietnam bij de voorstelling van het waterpoppentheater (waar je niet eens mocht filmen) bij Rieu op het vrijthof of in Barcelona bij de fontein. De voorsten houden het nog redelijk netjes, die houden het gadget nog recht naar voor, maar naarmate men verder naar achter staat worden de “prullen” steeds hoger gehouden. Nou is een foto nog redelijk eenmalig maar als men filmt dan gaat men vlot vijf minuten voor iemand staan om met het scherm over de voorstaande massa te komen. Dat de achterliggende massa zo steeds minder ziet van de artiesten, waarvoor men toch vaak dure tickets heeft moeten kopen, dat boeit minder, want men moet toch immers filmen. Alleen in kerken heb ik dit fenomeen nog niet gezien, maar dat is een kwestie van tijd denk ik. Ik ben voor een roulatiesysteem, dat bij evenementen ieder op zijn beurt even naar voren mag, om een foto te maken zonder achterwerken er op. De foto’s hieronder heb ik vanachter de mensenmassa gemaakt. Daarbij heb ik waarschijnlijk niemand in zijn beleving gestoord. Ook is mijn “prul” nog een “echte” camera waarbij je gewoon achter door het gaatje moet kijken.

Allemaal een fotootje van de Fontana Magica

Allemaal een fotootje van de Fontana Magica

20 Comments

 1. Tijden veranderen, dat zal altijd zo zijn. Wat zal er na 20 jaar zijn, een bril met ingebouwde camera of gewoon onze ogen die alles digitaal opslaan?

 2. Ja het is waar, het publiek bestaat grotendeels uit apparaatjes. En er als eigenaar dan thuis eens goed voor gaan zitten om te zien waar je eigenlijk geweest bent.

 3. De moeite die Leidse Glibber af en toe moet ondernemen onderschrijven wij. Men maakt tegenwoordig foto’s met zijn/haar smartphone. Hoogst irritant. Ik heb zelf een iPad, ga daar op een feestje of meeting geen foto’s mee lopen maken. Daarvoor gebruik ik een echte camera. Albert denkt er ook zo over.
  Groetjes
  Mara

 4. ja, ach, ik zie het als de moderne variant van een aansteker aansteken.
  De nieuwe vorm van de sigaret.

 5. Tja Frank tijden veranderen. oma

 6. Ach het is de nieuwe tijd en die gaat vanzelf weer voorbij. Veel mensen zullen er achter komen dat foto’s een vluchtig iets is geworden en dan verliezen velen de belangstelling

 7. Kijk, daarom beperk ik me bij voorkeur tot natuur- en landschapsfotografie. Heerlijk rustig en helemaal geen last van al te voor- en opdringerige medefotografen. 🙂

 8. Ja het kan soms heel irritant zijn.
  Ik fotografeer behalve voor mijn blog ook voor een nieuwsite in Leiden dus moet toch iets redelijks zien te schieten.
  Vaak moet je je eerst door alle telfoons heen wurmen die je dan ook nog eens heel beledigd aankijken als je met je perskaart toch iets probeert te maken.

 9. Je hebt inderdaad wel een punt….
  Maarja, tegenwoordig wil iedereen foto’s maken ook jij.. En dan krijg je dit soort taferelen.
  Het idee om te wisselen is wel goed. Kijk maar naar bijv. verschillende dierentuinen die zo’n band voor de aquaria hebben.. 🙂

 10. Volgens mij heb jij veel mooiere foto’s gemaakt dan al die mensen die met hun phone een beetje in de lucht staan te zwaaien.. het oeroude kijkgaatje met je analoge of nu digitale spiegelreflex blijft het allermooiste… en dat heb jij weer bewezen… leve de echte fotografie….Agnès

 11. vindt dit toch 2 hele mooie foto’s geworden.

 12. Inderdaad, tis nie anders.

 13. Geen prul dus!
  gewoon twee mooie fotoos!

  groet van Marlou

  .

 14. tja, soms zijn de omstandigheden niet optimaal, ik ervoer dat met 100.000 mensen op Scheveningen…

 15. Ik geniet graag van de foto’s van anderen.
  Maar zelf heb ik niets met fotocamera’s.
  Zonnige zomergroet

 16. Zie je wel, je kunt beter thuisblijven. Hier in de omgeving is nog zoveel te zien…

 17. De enige keer dat ik een filmpje opgenomen heb met mijn telefoon is toen de instelling verkeerd stond en ik eigenlijk een foto wilde maken.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Ja, tegenwoordig moet alles vastgelegd worden….

 19. En dan te bedenken dat de kwaliteit totaal niet in beeld is te zien. Vroeger kwam je niet eens binnen met een cam.

Geef een reactie