HDR, of High Dynamic Range is een techniek waarbij je op basis van een aantal foto’s met een verschillende lichthoeveelheid genomen, een nieuwe foto creëert waarin de lichte en donkere plekken worden uitgelicht. Ofwel uit iedere foto wordt getracht op basis van het histogram van die foto het beste eruit te nemen. Zo is de bovenste foto ontstaan (gemaakt in Photoshop). Er wordt een foto gemaakt bij de standaard lichtverhoudingen, daarna een of twee stoppen overbelicht en een of twee stoppen onderbelicht. Populair gezegd: goed, te licht, en te donker.
Je krijgt dan een foto zoals het menselijk ook dit nog waar zou kunnen nemen indien het oog zich op deze plekken zou focussen. Als je dan nog verder wil gaan moet je gaan tonemappen, ofwel met de schuifregelaars van alle mogelijke filters de HDR foto nog verder gaan bewerken. Dan ontstaat foto 2 die nog steeds heel realistisch is, maar waarin je door het raam naar buiten ook de huizen ziet staan (basis is dezelfde HDR). Of, zoals op onderstaande foto te zien is, met wat meer licht en een oranje gloed de roest wat uit te lichten zonder het doel van de foto voorbij te schieten.
Het uiterste is dan de volgende foto, die ook al eens op facebook heeft gestaan, waarbij je wel nog kunt zien waar het over gaat, een elektromotor, maar waarbij de belichting op geen enkele wijze natuurlijk meer over komt. Overigens als u zich denkt te herinneren dat u de eerste twee foto’s ook al eens gezien heeft klopt dat een beetje. De originelen hebben al eens eerder als model gestaan op dit blog. Alle foto stammen uit een serie die ik destijds gemaakt heb in Montzen Gare (België).
bVision.nl een Parkstad Limburg blog
Ha Sjoerd,
Dit soort foto’s vind ik altijd al erg mooi, maar spelen met licht en donker kan verrassend werken.
Zoals in foto 2 is te zien, met psp kun je leuke dingen doen. oma
ot, kon je mail nog niet lezen outlook doet gek.
Blijkbaar weer normaal geworden
Genoeg rommel dat men wel een keer zou moeten opruimen. Of zou het allemaal stralen?
Ik snap er niet zoveel van en wil dat eigenlijk ook niet. Het Photoshoppen laat ik aan m’n lief over en die zal deze log vast bewaren. Je bent nooit te oud om te leren hanteert hij als principe. Maak er iets mooi van op Goede Vrijdag. Of mag je werken?
Groetjes Mara
Goede uitleg alleen heb ik geen photoshop 🙁
Ik ben er nog niet zo mee bezig, maar je foto’s zijn wel mooi.
ja, als je het zo omschrijft is het nog leuker om te kijken he.
Vind ik tenminste, het maakt de beelden dieper.
Hallo Sjoerd, het geeft een heel speciaal effect, net als kunst, daar zijn de meningen ook over verdeeld. Mij kan het wel bekoren!
Erg leuk, moet ik ook een keer proberen!
Er zitten mooie tussen, maar ik ben er niet altijd voorstander van.
Love As Always
Di Mario
Mooi lesje, Sjoerd.
Je hebt hier in mijn ogen ook goede voorbeelden gebruikt van HDR-foto’s. Er zijn mensen die HDR maar op vrijwel elke foto loslaten, daar ben ik geen liefhebber van.
Zelf vind ik de bovenste foto het mooiste en de onderste 3 te druk. Ik vind het niet prettig kijken.
Zelf gebruik ik erg simpele fotoprogramma’s als Photoeditor van Win98se en Fotofiltre. In hoofdzaak om de foto bij te snijden en de oninteressante delen er dus van af te snijden. Soms maak ik ze een beetje intenser als grauw weer ze erg mat heeft gemaakt en ik op die plek niet meer terugkom voor meer foto’s bij beter weer. Heel soms verstel ik de gamma als een bepaald deel in de foto slecht zichtbaar is door teveel schaduw. Een keer heb ik een donkere hoek weggewerkt van een spotprent die door de flitser niet helemaal bestreken was. En heel zelden roteer ik de foto een paar graden, omdat ik bij de opname een beetje scheef stond. Maar verder probeer ik de foto’s zo origineel mogelijk te houden en op het bijsnijden van 4:3 naar 2:1 na, doe ik aan 95% niets.
Tussenversies sla ik met 0% jpeg-compressie op. Ze worden in KB’s dan 3x zo groot als wat er uit mijn camera komt. Pas bij de webversie laat gebruik ik Paint voor de gewone jpeg-compressie. Die haalt het hoogste rendement waarbij de kleuren fris blijven, de foto scherp en en het bestand erg klein. Met Photoeditor, Fotofiltre en Coraldraw lukt me dat niet zo goed. Al hun jpeg-percentages en opties (progressief) geprobeerd. Schijnbaar gebruikt Paint van WinXP een hele goede Jpeg-formule.
Zelf hou ik niet van HDR. Ik weet niet waarom niet.
Mijn vrouw is er ook mee bezig, en niet onverdienstelijk moet ik zeggen.
Op tv heb je een tijd geleden zelfs een reclamecommerical in HDR gehad.
Mooi gedaan. Oud en roest blijven fotogeniek 🙂
heel goed uitgelegd, ik heb veel woordjes nodig om zo iets te snappen.
waarschijnlijk is dus de tweede foto een bewerking van de eerste, hij is duidelijker die tweede foto , mooi gedaan
Hai Sjoerd,
wat heb je een heldere uitleg!
Je zou meester moeten worden?!
Of nee: je bént een meester!
Groet van Marlou
.
Een lesje photoshop, maar vooral mooie foto’s..!
Fijne dag vandaag.