Geen spanning in het Kennermerland – Centrale IJmuiden

Geen spanning in het Kennermerland – Centrale IJmuiden

Trafohuisjes bVision.nl

Ook in Noord-Holland wilde iedereen natuur de beschikking hebben over elektriciteit. De eerste electriciteitsmaatschappij aldaar, De ENEM, begon rond 1900 met de bouw van een Electriciteitscentrale genaamd Kennermerland. Het ging in ieder geval niet goed met de ENEM, en in 1904 werd de centrale overgedragen aan de KEM, de Kennemer Electriciteit-Maatschappij. In de centrale stonden twee Laval turbines die zo’n 110 kW aan stroom leverde.

Trafohuisjes bVision.nl

De KEM besloot een nieuwe centrale te bouwen met meer vermogen en de opdracht daarvoor werd gegeven aan beginnend architect Han van Lochem. Die met dit soort gebouwen voor de KEM en later de PEN veel bekendheid kreeg. In 1913 werd de centrale opgeleverd en het was een schitterend gebouw. De Centrale in IJmuiden leverde tot 1931 stroom en werd daarna vervagen door rendabelere Centrales (Velsen Noord). In 1917 ging de KEM ter ziele. De provincie was bang dat de diverse particuliere initiatieven allen in rendabele gebieden zoals grote steden zouden leveren. En het was toch echt de bedoeling dat heel Noord Holland onder een vlag zou gaan opereren, en dat werd dus de PEN. De bijgaande foto’s en het idee voor het artikel leg ik bij Han Vogel, die mij de hier gebruikte foto’s aanleverde. Het gebouw staat er nog steeds en is momenteel in gebruik bij het witte theater. Maar het heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Het staat aan de kanaaldijk in IJmuiden.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.463186 en 4.605344 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

14 Comments

 1. Van Loghem had een goede boterham aan de KEM en later de PEN. Hier in de omgeving staan nog zeker 20 PEN-huisjes die door hem ontworpen zijn en dat zullen er veel meer zijn geweest.

  Zelf heb ik overigens wel een hekel aan architecten voor industriele gebouwen. Ik ben ontwerper geweest o.a. voor elektrische ruimtes bij fabrieken en merkte dat als er een architect aan te pas kwam, de gebruiksvriendelijkheid behoorlijk af nam. Denk aan deuren die verplaatst werden, waardoor grote trafo’s veel moeilijker naar binnen kunnen. Gelukkig kwam er bij ons veelal geen architect aan te pas.

 2. oma

  Ha Sjoerd,

  Het gebouw ken ik maar al te goed, van de buitenkant.
  Ben daar heel wat keer langs gefietst 40 jaar terug.
  nooit geweten dat het een centrale is geweest. oma

 3. Han

  Sjoerd, ik hoef jou maar een steentje te geven en jij bouwt er een huis mee!
  Prachtig zoals jij met een paar foto’s en een kleine beschrijving, een heel interessant en leeswaardig blog artikel weet te maken.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: