Kijken, maar niet kopen
Kijken, maar niet kopen

Kijken, maar niet kopen

Nee, geen verhandeling over vakantie in zuid Europese of Noord-Afrikaanse landen waar ieder verkoper dit zinnetje van buiten kent, maar dit logje gaat over leegstand in de binnenstad en de koopzondag welke langzaam maar zeker zijn opmars doet. Eigenlijk een maandaglogje, maar dan op dinsdag omdat op maandag de meesten nog in de roes van het weekend zitten. Waarom gaan we op zondag naar de stad vroegen mijn vrouw ons af toen we afgelopen zondag in Roermond waren. Niet om te kopen, dat doen we meestal op internet voor wat betreft non-food. Meer om te kijken, een terrasje te pakken, wat te wandelen, maar nogmaals niet om te kopen. Je ziet dan ook dat veel kleine winkeliers op zondag dicht houden, of inmiddels de pijp aan Maarten hebben gegeven. Niet te stoppen weliswaar, tenzij dat de stad zich wil promoten en deze winkelier gaat steunen om open te blijven, een soort garantie inkomen. Uiteraard niet voor iedere nieuwkomer op de arbeidsmarkt, maar voor winkels die voorheen het stadsgezicht bepaalden, en die niet langer de tering naar de nering kunnen zetten. Wij kunnen dan blijven kijken en de winkelier hoeft alleen maar zijn goede wil te tonen en doorgaan met waar hij vroeger wel zijn centen verdiende. Volgens mij maakt dat de stadskern aantrekkelijker zodat straks toch iedereen er van kan leven. Want geef toe, de enigen die er nu baat bij hebben zijn degene die in de horeca sector zitten, of enkele grootgrutters die naar ik laatst zag zelfs topdrukte hebben op zondag.
Laat u niet weerhouden, geef eens eerlijk uw mening wat u gaat doen op een koopzondag in de stad.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

23 Comments

 1. Toevallig ben ik afgelopen zondag voor het eerst hier de stad ingegaan sinds de invoering van de koopzondagen. Ik heb een boek gekocht. Ik vind het belangrijk om in echte winkels te blijven kopen om de stad gezellig en levend te houden.

 2. frank-103

  Soms gaan we wel eens op zondag naar de stad (Amsterdam) om inkopen te doen, vooral als de zaterdag gevuld is met sporten door het grut en er ook nieuwe spijkerbroeken of schoenen gekocht moeten worden. Maar echt blij ben ik er niet mee. Zelfde geldt voor de supermarkten, heel soms ga ik op zondag boodschappen doen.

 3. Ik ging zo af en toe nog wel eens op zondag naar de stad. Meer om te kijken. Maar door de vele winkelsluitingen is het gewoon niet meer zo leuk. Ik vind een stad met veel dichte winkels heel onaantrekkelijk. Het vreemde is dat ik de laatste jaren steeds minder in winkels kom. Ook ik bestel heel veel on line.

 4. Kom zelf weinig in de winkels op zondag heb ik dar al helemaal geen zin in.
  Maar de leegstand neemt flink toe.
  Maar voor WO II waren de winkels nog laat open en ook op zondag.
  De bezetter hebben de winkelsluiting verplicht gesteld. Hans

 5. ria

  In Zierikzee geen koopzondag, alleen de horeca is er open. In Renesse en andere badplaatsen is wel alles open, ik kom er nooit. De supermarkt hier op het dorp is ’s zondags wel een paar uur open, dat is handig als ik eens iets vergeten ben, maar eigenlijk maak ik er weinig gebruik van.

 6. Ik ga alleen naar het stadscentrum als dat beslist nodig voor het een of ander. Op koopzondag (die we hier volgens mij trouwens niet eens hebben) kom ik sowieso niet in de stad. Die 24-uursmaatschappij slaat naar mijn idee behoorlijk door zo langzamerhand.

 7. els

  Ik heb heel vaak in de dierentuin moeten werken op zondag.
  Daardoor kwam ik nooit op zondag in de winkels. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit gemist heb. Nu ik zelf niet meer op zondag werk ga ik als ik zin heb meestal op zaterdag winkelen. Nee voor mij hoeft het niet.

 8. Annette Barendregt

  Ik koop nooit iets op zondag. Behalve benzine. Ik vind het niet nodig. Ik hoorde trouwens van de lokale Hema manager hier dat ze op zondag soms 4 klanten hebben en daar de hele dag voor open zijn en personeel moeten betalen. Schiet niet op dus. Ik vind het juist grappig om op zondag dingen te doen die niks kosten of de ijskast te plunderen en van alles wat ik vind iets lekkers in elkaar te flansen. 6 dagen per week kunnen shoppen is meer dan genoeg.

 9. Ik ben de stad ontvlucht, al woonde ik in een buitenwijk, en resideer nu op het platteland. Geen spijt ervan, tegendeel. Rust vind je hier ook niet echt meer, want alle toeristische fietsers, motorrijders sluipverkeer, enz. enz.
  Hoeveel beroepen bestaan er niet meer doordat er geïndustrialiseerd danwel geautomatiseerd is.
  Alles verdwijnt of wordt anders geregeld in de maatschappij. Is geweest en zal zo ook zijn.
  En ondernemers zijn er om te ondernemen, wanneer een winkel het niet meer rendabel is kunnen ze ook een webwinkel beginnen, wat de meeste ook doen, (ze hebben connecties, weten de inkoopkanalen enz.)en was vroeger de concurrent op de andere hoek van de straat, nu iets verder, maar het spel blijft hetzelfde.
  Maar koopzondagen zijn niet aan mij besteed, maar volgens mij waren die er 500 jaar terug er ook niet.

 10. Dag Sjoerd,

  nee… ik doe niet aan de koopzondag.
  Ik vind het zonde van m’n tijd en ga liever de duinen in of een wandeling langs de vloedlijn.
  Maar ja… ik heb geluk, dat ik door-de-weeks even de stad in kan.
  Ik hóef niet op zondag.

  Laat de stad maar dicht, wat mij betreft.
  Alleen natuurlijk wél de terrassen open…

  groet van Marlou

  .

 11. @Frank: Je moet eens in de Duitse horeca vragen wat het personeel feitelijk per uur verdiend en wat hun sociale zekerheden zijn. De prijzen van de Horeca worden voor 90% bepaald door de personeelskosten. Een kop koffie zonder personeel kost 25 cent. Om dat kopje koffie te brengen en af te rekenen is personeel nodig dat per kopje circa 2,50 kost. Dus met 1 kopje zou je 2,75 moeten vragen en met 1 glas kraanwater 2,51. Bij een groep die meerdere dingen bestelt en 1 totaalrekening krijgt zakken de personeelskosten aanzienlijk per persoon en per item. Op iemand die 1 kopje neemt leggen ze duidelijk toe.

  Hier in Alkmaar heb ik er al over geblogd: http://ximaar.wordpress.com/2013/07/08/jul-08-zondagsopening/

  Bij ons zijn de kustplaatsen al jaren 7 dagen open. En daar zijn het ook de kleine winkeltjes die hun hoofd prima boven water houden en genoeg mensen in hun winkeltjes krijgen. De leegstand is er minimaal. Die kustplaatsen zijn op maar 10km van mijn huis in de stad en als ik wat vergeten was voor de zondag, dan kon ik het daar halen. Ik kon het ook al jaren halen bij een aantal grote tankstations en een stationswinkel, maar die zijn een stuk duurder.

  Hier in de Binnenstad is de leegstand laag en er wordt zeker op de zondagen gekocht. Mensen hebben dan meer de tijd en kopen dingen die ze anders niet kopen of via het internet kopen. De horeca is de grote winnaar. Als mensen een rondje fietsen gaan ze liever naar een levendige stad met geopende winkels dan een dooie stad waar alles dicht is.

  De leegstand zit hier vooral in Overstad, een industrieterrein dat omgebouwd is tot een enorm parkeergebied met grotere winkels als de Mediamarkt. Parkeren is daar een stuk voordeliger. Iedereen zet daar dan ook zijn auto neer en loopt vervolgens 500 meter naar de Binnenstad. De leegstand in Overstad is erg groot en dat heeft niets te maken met de zondagsopening. Meer met het soort winkels dat je overal vind en de ‘gezelligheid’ die er ver t5e zoeken is.

  Aan de grens zal de situatie anders zijn en heb je te maken met openingstijden in Duitsland of België.

 12. Wij bezoeken redelijk vaak koopzondagen, in diverse steden. De ene keer om iets te kopen, de andere keer om met niets thuis te komen. het is maar net wat we tegenkomen. De horeca verdient wel altijd aan ons… en behoorlijk ook.

 13. Ik doe niet aan koopzondag. De grote ondernemers die op zondag open gaan om de kleine onderneming stuk te krijgen komen er nog wel van terug. Omdat juist die kleinere winkels het winkelbeeld bepalen komen de mensen juist daarvoor naar het centrum. Voor de rest halen ze het straks net als jou gewoon online. Zonde. Dus daarom doe ik ook nooit met mijn werk aan extra koopavonden en koopdagen.

  Love As Always
  Di Mario

 14. En de Horeca in Nederland klaagt toch ook steen en been terwijl ze zowat de dubbele tarieven tellen als in buurland Duitsland. Ik snap ook niet dat de horeca in Duitsland met zo weinig toch goed kan bestaan. En dit was ook al voor de accijnsverhogingen van de afgelopen paar jaar. Om even dit argument meteen om zeep te helpen, ze klagen nu alleen harder. Wie kan mij uitleggen waarom de horeca in Duitsland, al tientallen jaren zoveel goedkoper kan werken dan die in Nederland.

 15. In Amsterdam hebben wij al jarenlang koopzondag. En inderdaad: diverse kleine zelfstandige winkeliers moesten het hoofd buigen voor een handvol grote winkelketens. Zoals het Kruidvat. Dat sinds een jaar of wat in handen is van een Chinese investeerder. Ach, het zal de moderne tijd wel zijn. Zoals men ook 3000 jaar geleden reeds verzuchtte…

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.