Nixie
Nixie

Nixie

Day Of Month

click to see the pictures big

Nee, met Nixie bedoel ik niet met niks aan, maar het is een type buis wat gebruikt werd voordat de LED indicaties bekend waren. Wiki zegt hierover:
Een nixiebuisje is een vroege vorm van een digitaal display. Het is een met neongas gevulde elektronenbuis met vlak achter elkaar geplaatste gaasvormige elektroden in de vorm van (bijvoorbeeld) de cijfers 0 t/m 9, die oplichten als ze individueel aangestuurd worden. Vanuit een beperkte gezichtshoek zijn de oplichtende cijfers waar te nemen, afhankelijk van het omgevingslicht. In tegenstelling tot een elektronenbuis heeft een nixiebuis geen gloeidraad. Nixiebuisjes werden onder andere gebruikt om in cijfers de tijd aan te geven en om de zendervoorkeuze op tv’s te tonen. Er zijn speciale nixiebuisdriverchips uit de TTL-serie: de 7441 en de 74141. Ze decoderen BCD-code naar decimaal en zijn geschikt voor de hoge spanning van de buizen. De nixiebuizen werken normaal gesproken op een spanning van zo’n 180 volt, met een weerstand aan de anode om zo de stroom tot 2 à 4 mA te beperken (afhankelijk van het type buis).
Onze nieuwe klok is een replica, maar is nergens compleet gebouwd meer te krijgen. De meeste pakketten zijn zelfbouw, en er is alleen nog maar een Russische voorraad aan gebruikte of nog op voorraad zijnde Nixie buizen. Nieuw zijn ze niet meer te krijgen. Volgens mij is dit het laatste model wat in Nederland te krijgen is geweest…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

  1. Goede morgen Sjoerd, Nixie doet me denken aan Pixie een soort kaboutertje, je mooie klok op de foto, ziet er zo ook uit. Zes gehelmde kabouters met ieder een cijfer op zijn buik.
    Tja je kan maar fantasie bezitten, het is een unieke klok en in werkelijkheid zal hij vast niets kabouterachtigs hebben denk ik, alleen zo op de foto en alleen in mijn ogen wel.
    Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.