Sherry
Sherry

Sherry

bVision Photography

Day of MonthNee, om dat even duidelijk te maken, dit zijn geen sherry glazen, maar ontwerpen van de bulbs voor lampen, de eerste lampen. Philips Lampen. Afgelopen weekend bracht ik namelijk een bezoekje aan het Philips museum in Eindhoven. Het Fabriekje in het centrum van Eindhoven, de plaats waar Philips in 1891 begon, is na een grondige renovatie veranderd in het prachtige Philips museum. Voor het gebouw is een imposante glazen galerij gebouwd. Met de renovatie en de zo kenmerkende glazen façade is het fabriekje als het ware in een vitrine gezet. Het oorspronkelijke pand, een rijksmonument, is intact gebleven.(even een zinnetje op de website geleend)

bVision Photography

En als we dan toch wat lenen op de site kan het volgende er ook bij: In 1891 richt Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips de firma Philips & Co op. Het bedrijf wordt in Eindhoven in een leegstaand bedrijfspand gevestigd. De concurrentie op de lampenmarkt is in die tijd al groot. Gerard maakt het verschil door zich volledig te richten op de massaproductie van gloeilampen. In 1895 wordt Anton Philips aangetrokken om de verkoop op zich te nemen. Dat blijkt succesvol te zijn. In 1895 worden er 200.000 gloeilampen verkocht. Drie jaar later al meer dan 1.000.000. Eind jaren ’90 is Philips & Co. één van de grootste producenten in Nederland en met 1.000 medewerkers de grootste industriële werkgever. En dat is volgens mij best memorabel, en als je dan in dat fabriekje komt valt het een beetje tegen. Je verwacht dat Philips hier groots uitpakt. Maar nee, het is zeer beperkt, mede door het gebrek aan ruimte, maar toch… het is blijven hangen in de sixties.

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Dat is leuk om te bezoeken, oude techniek is toch de oorsprong van de huidige.
  Ze maakten ook alles bij Philips, bakelieten radiokasten en toiletbrillen.
  Houten gefineerde kasten alles in eigen beheer. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. ria

  De goeie ouwe watts, dan wist je tenminste nog wat je had aan licht, ik kan nog steeds niet wennen aan wat we nu hebben, sterker nog, ik kom er niet eens op.
  Ja die grote groene anderhalve literkruiken sherry, daar heb ik er ook heel wat van op 😀

 3. Goede morgen Sjoerd, voor mij geen sherry meer, die was in tijdens mijn studietijd, we hadden bijna allemaal zo’n flessenmandje op de kamer met een fles sherry erin en soms nog wijn.
  Dat museum lijkt me wel een leuk museum om te bezoeken. Maar voorlopig niet, ik zit met een forse keelontsteking.
  Leuk die foto’s , die lamp waarbij de gloeidraad zo duidelijk zichtbaar is, ken ik nog uit mijn kindertijd.
  Ik wen je een fijne vrijdag toe.

 4. hai Sjoerd,

  oh… ik dacht al…
  Sjoerd aan de sherry??
  Dat is toch “uit”?

  Maar nee… je was bij Philips.
  Lijkt me een interessant museumpje…
  Goeie tip!

  Prettig weekeinde!
  Marlou

  .

 5. Philips heeft in het Evoluon jaren geleden heel groots uitgepakt, maar dat is vergaan tot een vergader en congrescentrum.
  Philips is duidelijk zijn prioriteiten aan het verleggen en zeker geen lampen meer.

  Op naar een mooi weekend Sjoerd.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.