50 jaar staatsmijnen in Limburg (1952)
50 jaar staatsmijnen in Limburg (1952)

50 jaar staatsmijnen in Limburg (1952)

Day Of MonthDe mijnen in Limburg waren een instituut. Er werd goed voor de mijnwerkers gezorgd. Niet alleen de sociale voorzieningen waren goed, maar ook waren er diverse mogelijkheden geschapen om de mijnwerker te betrekken bij andere activiteiten. Vele verenigingen werden gesteund, de woningen waren van de mijnen, medische voorzieningen voor de mijnwerker en zijn gezin. Het werk was zwaar, af en toe onmenselijk en gevaarlijk. Maar daarbuiten was het prima. Op de foto ziet u een personentrein bij de staatsmijn Emma. Als ik in die tijd achterom had gekeken zou hij in mijn achtertuin staan. De weinige personentreinen die op het mijnspoor reden waren veelal voor koninklijk bezoek of ter ere van bijzondere gebeurtenissen, zoals hier bij het 50 jarig bestaan van de staatsmijnen in 1952. Let u even op bij de klasse.. Er was toen nog een 3e klas in de trein. Verschil moet er zijn…

click to see the pictures big

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 reacties

 1. Maar goed dat er boven de grond genoeg vertier zorg was, want het was geen gemakkelijk en gezond werk.
  Heel wat mijnwerkers hadden stoflongen op latere leeftijd. Hans

  ot, nee de gemeenten hebben een periode niet echt op de centen gelet bij het aanschaffen van kunst.

 2. Op het station van Naarden-Bussum is nog altijd een restant te zien in het gebouw, op de gevel, wachtkamers voor eerste, tweede en derde klasse, wat nu open is voor iedereen natuurlijk, maar het is zichtbaar 😉

  Volgens mij op station Haarlem ook, maar daar kom ik niet zo vaak meer, weet het niet zeker.

  X

 3. Goede morgen Sjoerd, derde klasse, militairen moesten daarin reizen , maar dat was voor hen dan ook gratis. Arme sukkelaars moesten ook die klasse nemen, maar voor hen was het niet gratis, houten banken, en houten billen, maar je kwam wel waar je wezen moest.
  Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.