De slijpsteen van Slenaken
De slijpsteen van Slenaken

De slijpsteen van Slenaken

click to see the pictures big

bVision & Photography

We vertrokken vanuit Hoeve a gen water langs de wilde rivier de gulp. Een survival naar de Belgische grens. Nee, niet langs gebaande paden, die zijn daar niet, wel de rivier die we met gevaar voor eigen leven volgde, moerasgebieden, prikkeldraad waar we op of onderdoor moesten, en langs stijlwanden, uit geslepen door dit af en toe woeste riviertje

click to see the pictures big

bVision & Photography

Bij een van de stijl wanden bijna aan de bovenste rand van het door de gulp uitgesleten dal in het roebelsbos, vonden we een paar grote keien. Maar niet nadat we eerst de grootste hindernissen hadden moeten overwinnen, bomen moesten verwijderen en ga maar eens lopen op de glibberige stijlwanden. We hadden het gevonden, de slijpsteen van Slenaken.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De in 1953 door een amateurgeoloog ontdekte slijpsteen stamt uit het Neolithicum en werd gebruikt voor het polijsten van vuurstenen bijlen. Voor het slijpen had men water en een geschikte steen nodig. Beide waren op die plaats aanwezig. Je ziet de groeven welke uiteraard door de eeuwen heen wat verder verweerd zijn, goed zitten. Dat slijpen ging niet op een paar uurtjes, daar deed men dagen over.
De steen is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geregistreerd als nationaal rijksmonument 46147. Wat vreemd is dat men met de plek niets doet. Als je de steen niet weet te liggen vind je hem nooit. Wij hadden gelukkig een goede gids in de eigenaar van de Hoeve a gen water.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Kakel

  Nooit geweten dat dat vroeger zo werd gedaan. Zo zie je maar waar wandelen met een gids goed voor is. De klautertocht op zich is al de moeite waard maar de slijpsteen is de kers op de taart. En dat rijmt ook nog (-:
  Fijne zondag.

 2. logbankje

  Ik heb in een oer verleden nog lang de rivier gelopen, maar de slijpsteen gemist.
  Toen was slijpen nog slijpen. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 3. Frank-103

  Boeiend zo’n steen, ik had niet kunnen raden dat men enkele duizenden jaren geleden daar juist het bestek wil scherpen, zodat het biefstukje met een gezond glaasje gulpwater verorberd kan worden! Misschien moet ik daar ook eens gaan kijken!

 4. Oh ja, slijpwegen, zo heet dat, en nee wij zijn niet gaan klimmen, dus deze steen bij Slenaken nooit gezien nog, tot vandaag 😀 Wij bleven helaas meestal wel op de gewaande paden wandelen, misschien ook omdat opa en oma erbij waren vaak, en mijn vorige stiefvader was van mijn opa en oma’s leeftijd, dus 3 tegen 2 jongeren zullen we maar zeggen, hahahaha

  Prachtige foto’s Sjoerd, en het brengt zeker hele mooie herinneringen terug voor mij.

  X

 5. Goede morgen Sjoerd. Ik ben vroeger met mijn man een paar maal in die buurt op een korte vakantie geweest. Die survival langs de Gulp ook wel eens voor een deel gedaan 😉 maar die slijpsteen niet gezien, we hadden dan ook geen gids en hebben maar voor het lieve vaderland weg gewandeld. Leuk om zoiets te weten mocht ik ooit nog in die buurt komen, dan weet ik tenminste wat er nog te zien is.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.