Vandaag dwalen we een beetje af naar Heerlen, waarvan Hoensbroek een stadsdeel is. Heerlen lijkt nu een grote stad te zijn na de samenvoeging met o.a. Hoensbroek, maar rond 1890 bestond het Dorpje Heerlen eigenlijk maar uit vier straten, de Geleenstraat, de Akerstraat, Schram (nu Willemstraat) en de Geerstraat. Het had een Veemarkt (nu Wilhelminaplein) en Kerkplein. Dat was het dan, en zo links en rechts verspreid wat kasteeltjes, molens en boerderijen. Niet dat Hoensbroek toen groter was, dat was ook maar een dorp. Beide dorpen zijn pas groter gegroeid door de komst van de mijnen, De Oranje Nassaumijnen in Heerlen, en de staatsmijn Emma in Hoensbroek.
De groenten (6)
bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek
Dat Hoensbroek een stadsdeel is nu van Heerlen wist ik niet, dacht ik toch dat ze beiden nog op zichzelf stonden, apart hoe ze dat toch weer telkens weten samen te voegen.
X
Klinkt misschien vreemd, maar bij dit soort foto’s en omschrijvingen smelt ik altijd weg.
Doet me denken aan mijn jeugd toen het toch rustiger en ruimer was in de omgeving waar je opgroeide. Hans
Ja, elke stad is met een eerste huis begonnen, en afbraak en nieuwbouw en groei. En soms dan ook weer krimp.
Ik zou best even in die kaart willen stappen en er een beetje in rond kuieren. Het heeft iets, zo’n oude kaart. Prachtig!
Zo zie je wat een beetje in de grond wroeten teweeg kan brengen ….
Wat een verschillen met vroeger he. Nederland is hard gegroeid de laatste 70 jaar. Het is soms niet te bevatten.
Love As Always
Di Mario
Rond 1900 woonden er in Nederland maar 3 miljoen mensen, het was toen overal iets minder druk. Vooral de steden zijn sinds die tijd iets in omvang toegenomen. Heerlen ben ik nog nooit geweest, er is volgens mij geen modelspoorwinkel dus echt een reden voor een bezoek heb ik ook niet. Of hebben ze er wel stoofvlees met friet?
De mijnen hebben het plaatselijk leven grondig veranderd.
Mooi, zo zie je maar dat een klein plaatsje uit kan groeien tot een van de grote steden van Limburg.