De groenten (6)
De groenten (6)

De groenten (6)

Vandaag dwalen we een beetje af naar Heerlen, waarvan Hoensbroek een stadsdeel is. Heerlen lijkt nu een grote stad te zijn na de samenvoeging met o.a. Hoensbroek, maar rond 1890 bestond het Dorpje Heerlen eigenlijk maar uit vier straten, de Geleenstraat, de Akerstraat, Schram (nu Willemstraat) en de Geerstraat. Het had een Veemarkt (nu Wilhelminaplein) en Kerkplein. Dat was het dan, en zo links en rechts verspreid wat kasteeltjes, molens en boerderijen. Niet dat Hoensbroek toen groter was, dat was ook maar een dorp. Beide dorpen zijn pas groter gegroeid door de komst van de mijnen, De Oranje Nassaumijnen in Heerlen, en de staatsmijn Emma in Hoensbroek.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

9 Comments

  1. logbankje

    Klinkt misschien vreemd, maar bij dit soort foto’s en omschrijvingen smelt ik altijd weg.
    Doet me denken aan mijn jeugd toen het toch rustiger en ruimer was in de omgeving waar je opgroeide. Hans

  2. Frank-103

    Rond 1900 woonden er in Nederland maar 3 miljoen mensen, het was toen overal iets minder druk. Vooral de steden zijn sinds die tijd iets in omvang toegenomen. Heerlen ben ik nog nooit geweest, er is volgens mij geen modelspoorwinkel dus echt een reden voor een bezoek heb ik ook niet. Of hebben ze er wel stoofvlees met friet?

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: