Als je over de autoweg van Heerlen naar Geleen rijdt, kom je ter hoogte van Schinnen de Canisius Stroopfabriek tegen, sterker nog, als de wind goed staat ruik je de fabriek. Stinken doet het niet, maar de typische geur is wel alom aanwezig. Hier wordt nog volgens een oud recept stroop gemaakt. De lekkere stroop uit Limburg.
Stroop maken is in principe heel eenvoudig en zou je best thuis kunnen doen, maar dat loont zich uiteraard niet. Het begint uiteraard met een aantal appels, die worden een tijdje gekookt en worden daarna uitgeperst. Het uitgeperste sap wordt verder ingekookt tot de stroop overblijft. Het geheim zit uiteraard in het recept, maar als je goed over de muren kijkt zul je zien dat er ook peren en bieten aan te pas komen. En de juiste mix van appels voor de smaak.
Al jaren rij ik iedere keer weer naar de fabriek om een paar foto’s te maken. Nee, een bezichtiging in de fabriek heb ik nog steeds niet gehad. Maar ik heb wel respect voor de mensen die deze stroop maken. Een paar maanden hard werken en dan is het weer voorbij en moet je er een heel jaar op teren. Dat is uiteraard het nadeel van seizoensproducten. En dat geldt uiteraard ook voor boeren. Niet dat ze de rest van het jaar niets doen, maar het oogsten is uiteraard de periode in een jaar waar je het van moet hebben.
Ik mis de suiker, want dat zal er toch ook wel inzitten. Stroop hoort bij pannenkoeken. Mmm Lekker.
In Eckelrade zat ook een stroopfabriekje, M. van de Wall. Ik heb een pot meegnomen.
ja, het moet toch allemaal maar voor elkaar gemaakt worden, en daar verdienen mensen dan weer aan. Leuk hoor.
Oh…de volgende keer gewoon vragen om een rondleiding. Dan wordt mijn nieuwsgierigheid ook bevredigd (-: Mijn oma kookte in de oorlog van suikerbieten stroop, maar dat zal een heel andere variant zijn dan deze!
Warme groet.
Mooi je nieuwe blog!
Een heel oud product, at het al als kind.
Een degelijk Hollands product, gezond.
Leuk om de fabriek in volle productie te zien. Hans
Ot. Gelukkig is de operatie van zoon goed verlopen, werd een uur terug gebeld.
Ligt nu op de uitslaapkamer.
Lekker hoor stroop, vooral op de pannekoeken.
Wij gebruiken hier geen stroop. Moet ik toch maar eens proberen.
Stroop … goh … lang geleden dat ik dat voor het laatst gehad heb. Dat zou ik eigenlijk best weer eens kunnen proberen … 🙂
Leuk logje, Sjoerd!
Even in het keukenkastje gekeken, zo’n pot staat erin, half leeg natuurlijk.
Daar zijn we een paar weken geleden nog langs gelopen en hoorde toen ook het verhaal van de bieten, ik wist dat niet. Leuk om het nu hier ook weer tegen te komen. Het herinnert me aan een mooie wandeling.
Als ik stroop (suiker …… ) op mijn brood eet is het van Canisius. Ik vraag me dan maar nooit af of het geheel vegetarisch is ……
Ik denk dat je voor volgend jaar gewoon eens moet bellen en vragen voor een rondleiding. Dat zullen wij hier vast leuk vinden zo’n rondleiding in foto’s.
Love As Always
Di Mario
Goede morgen Sjoerd. Appelstroop, de oudste herinnering is eigenlijk aan de verpakking. Mijn moeder gebruikte een oud blik van appelstroop als knopendoos. Niet het blik dat op jouw foto staat, maar een blauw blik waarop een man in een groot vat staat te roeren. De tekst die erop stond was. “Heerlijke rinse appelstroop” maar wie de producent was, daar heb ik geen idee van en hoe die appelstroop smaakte weet ik ook al lang niet meer.
Leuk log dat bij mij weer een ‘vroeger luikje’ doet openklappen.
Mmmmm… lekker appelstroop, en nog gezond ook…!
hier in belgie is luikse siroop de beste
siroop dat is iets dat lekker blijft, zeker op pannekoeken
Eén @->- voor jou
Leuk verhaal Sjoerd over de stroopproduktie! Je eet iets van kinds af aan en beseft niet waar de bron zit! Doorgaan! Eric