Spanning bij de sluis in Roermond
Spanning bij de sluis in Roermond

Spanning bij de sluis in Roermond

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Naar aanleiding van het witte transformatorhuisje van Morgaine en het verhaal van Ximaar over een aantal witte trafohuisjes ben ik eens in mijn archieven gedoken om te kijken wat ikzelf nog allemaal in het verschiet heb liggen. Als eerste kwam ik uit bij de sluis van Roermond. Daar staat op een wat hoger gelegen punt op de dijk dit trafohuisje. Hoog genoeg om niet te overstromen bij hoog water in de maas. En zeg nou zelf, af en toe mag ik ook wel eens een huisje wat ik zelf ontdekt heb plaatsen, toch…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Dit huisje werd gebouwd voor de spanning van de naastgelegen huizen en voor de sluis. De stuw en de sluis van Roermond (gelegen in recreatiegebied de Weerd) vormen een geheel van waterwerken in de Nederlandse provincie Limburg en uiteraard voor de binnenvaart. Het complex werd gebouwd rond 1926.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Op de foto van Google Maps staat links de bedienpost van de sluis en tussen deze en het trafohuisje zie je op de achtergrond de maas.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

20 Comments

 1. Kakel

  Haha, ik zou bijna vergeten dat je zelf ook nog foto’s maakt voor je collectie trafohuisjes. Deze foto is volgens mij in de zomer genomen. Ik zie zon, schaduw en lommerrijke bomen…
  Lieve groet

 2. saltyletters.blogspot.com

  Totaal offtopic: wat heb je mooie delfstblauwe uiltjes op je frontpage! ( hoezo verengelsing van de taal 😉 , maar van Salty Letters kun je dat verwachten )

 3. M’n vorige reaxi is waarschijnlijk gesneuveld. Toen ik keek of ie er stond, stonden alle reacties op al je berichten op 0. Nu zie ik ze weer en ga ik maar even in de herkansing.

  Een van de witte huisjes die ik vond staat ook bij een sluis aan de noordzijde van de Wieringermeer. Alle gebouwen, woningen en gemaal zijn daar ook wit. Mogelijk passen ze de kleur van zo’n e-huisje daar op aan en is het gebruikelijk om sluisgebouwen wit te maken. De grote sluis va Nieuwegein en de pompgebouwen aan weerszijde van de afsluitdijk zijn eveneens wit. Mogelijk is het de bedoeling dat dergelijke gebouwen opvallen. Ben wel benieuwd of een sluiswachter of dergelijke een verklaring voor de kleur wit heeft

 4. Goede morgen Sjoerd, wat een mooi huisje is dat zeg, het lijkt wel in een sprookje thuis te horen, maar wie er dan woont zou ik niet weten.
  Ik wens je een fijne zondag toe vandaag.

 5. Het lijkt wel een mooi wit prieeltje
  Richting Warmond staan langs het water 2 kleine koepeltjes in de tuin langs het water, daar dronken de bewoners vroeger thee met de gasten. Ik moest er gelijk aan denken toen ik dit trafohuisje zag.

  OT: als ik op je naam klik bij reacties krijg ik een error 404 melding ligt dat bij mij of jou?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.