Station Simpelveld
Station Simpelveld

Station Simpelveld

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschapij (ZLSM)

bVision & Photography

Zoal u hier al vaker hebt kunnen lezen zou het spelen met stoomtreintjes ook een hobby kunnen worden na mijn pensioen. Sleutelen aan van die machtige machines daar in Simpelveld lijkt me heel leuk, vooral om naar te kijken. Op een van mijn bezoeken in dat kader heb ik de bijgaande foto’s gemaakt in een van de werkplaatsen. Een tenderlocomotief die compleet gerestaureerd wordt. En u snapt hem al, de foto van gisteren waren dus de wielen van deze stoomlocomotief.

 • foto 1 De stoomzijde met stoompijpen van de loc (voorzijde
 • foto 2 Het machinistenverblijf
 • foto 3 De vuurhaard (stookplaats) hier komt foto 2 tegenaan te staan.
bVision & Photography

De aankondiging van sluiting van de spoorlijnen tussen Simpelveld en Kerkrade (1988) en tussen Maastricht en Aken (1992) inspireerde een groep enthousiastelingen tot het oprichten van een stichting ten behoeve van het behoud van het culturele spoorerfgoed. Hun droom was om ooit een toeristische dienstregeling over deze spoorlijnen uit te voeren met stoom- en historische dieseltreinen. Na enkele jaren van fondsenwerving werd in 1992 het eerste materieel aangekocht en gerestaureerd. Uiteindelijk reed in april 1995 de eerste stoomtrein door het Heuvelland.
Sindsdien is station Simpelveld de thuisbasis van de ruim 200 ZLSM-vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid inzetten voor het behoud van het erfgoed.(tekst ZLSM)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

20 Comments

 1. Frank-103

  Ik vind de zlsm een leuke museumspoorlijn, door een schitterende natuur met fraai materiaal. Ik ben diverse malen meegereden met ze, de eerste keer al toen ze net bestonden.
  Zo’n museumspoorlijn kan echt iets voor je zijn Sjoerd, onderhoud aan materiaal (schilderen en houtwerk) en onderhoud aan de spoorbaan (snoeien etc), en dat zo vaak als je zelf wilt. Kan een heerlijk tijdverdrijf zijn!

 2. logbankje

  Dit culturele spoorerfgoed moet zeker bewaard blijven, het is een genot om een stoomtrein te zien rijden.
  Hoop dat je je draai kunt vinden in deze hobby, velen zullen je dankbaar zijn. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

  1. logbankje

   @ Sjoerd, elke week wel veel puzzelen en lezen voor de gouden terugblik, komende vrijdag Mieke Telkamp.
   Weer leuke dingen over haar gevonden. 🙂

 3. Ria van Felius

  Met treinen heb ik eigenlijk helemaal niets, maar het kan zeker een leuke hobby zijn/worden. We zien het wel gebeuren. Nog twintig dagen zie ik 😀

 4. Goede morgen Sjoerd. In ‘de zak van Beveland’ rijdt ook nog een oud stoomtreintje, van Goes naar Borsele ik ben wel eens met dochter en kleindochter meegereden dan tot halverwege bij Hoedekenskerke uitgestapt en even naar de dijk (van de Schelde) gelopen daar in het speeltuintje gespeeld en later met het retourtreintje weer terug naar Goes. We hebben er van genoten zo rustig langs de boomgaarden te tjoeken en de rookpluim van de loc langs het raam te zien waaien.
  Voor vandaag een fijne vrijdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.