Het Auvermenke
Het Auvermenke

Het Auvermenke

Uit oude verhalen blijkt dat er heel lang geleden Auvermenkes leefden ze werden overigens ook wel Aovermenkes genoemd in het Limburgs. In grotten, kastelen en onder de grond. Ze woonden vooral in het zuiden van Limburg waar door o.a. de mergel en de heuvels veel natuurlijke schuilplaatsen waren. Maar ook kastelen met kerkers en gangen waren plaatsen waar je ze kon vinden. Om in hun onderhoud te voorzien deden ze veel klusjes voor mensen die het konden gebruiken het waardeerden, de enige beloning was vaak een pint bier en wat brood. De kabouters werkten vooral ‘s nachts. Onzichtbaar voor de meeste mensen deden ze hun werk. Ik heb ooit het idee gehad dat ik een auvermenke gezien had in de tuin, en heb op basis van die herinnering een portret gemaakt. Het auvermenke, ik vraag me alleen af hoe die aan die rode neus komt. Die stond niet op het portret. Dat moet ik toch eens aan zijn moeder vragen, die schijnt hier bij kasteel Hoensbroek te wonen

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

25 reacties

  1. logbankje

    Het Auvermenke doet me aan mijn grootvader denken als hij naar bed ging.
    maar krijg nu een ander idee, ze zouden zo bij oma kunnen werken op het zendschip.
    Daar is de beloning was vaak een pint bier en wat brood en de ze hebben ook een rode neus.
    Het Auvermenke ziet er wel bijzonder leuk uit, echt Limburgs. Hans

  2. Goede morgen Sjoerd, tja ik denk dat die rode neus echt wel van de biertjes komt, die kleine mannekes moeten maar bij iedereen een pint drinken en dat gaat op den duur wel ten koste van de neus. Leuk gedaan Sjoerd, ik zou af en toe ook wel eens zo’n klein hulpje willen hebben, maar hier zijn dat voornamelijk duinkabouters en die laten vaak wel zand liggen 😉

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.