Muziek
Muziek

Muziek

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski leefde van 1840 tot 1893 in Rusland. Hij is de componist van o.a. het Zwanenmeer. Hoe kom je nou daarop en hoe kun je het mooi vinden. Nou, ik kom erop door een blogbericht van Emie, van haar weblog wonen in Caldese over Mahler. Ik ben opgegroeid in het gezin van een indiëganger die een baan bovengronds op de mijn Oranje Nassau l had. Zijn vader werkte op die zelfde mijn, en veel ooms ook. Muziek thuis was er niet, alleen de ochtendvitamines en radio Luxenburg. Klassieke muziek kwam niet eens ter sprake. Totdat ik in het voortgezet onderwijs muziekles kreeg als vak, en je werd er met de haren bijgesleept als het ware. Ik zal nooit de verplichte muziekmiddagen vergeten in Brunssum, met zijn allen naar de (oude) Brikke Oave. Een wereld ging voor ons open, Bedřich Smetana, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Antonín Dvořák staan me nog voor de geest. Een echte liefhebber ben ik nooit geworden voor deze muziek, ik heb er wel respect voor. Een van mijn medeleerlingen in de klas wel, die is naar het conservatorium in Maastricht gegaan en heeft het nog ver gebracht (Floor Minnaert).

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

20 Comments

 1. hanscke

  Ik vod die muzieklessen ook nooit leuk en toch heb ik er achteraf heel veel van geleerd en ik ben er wel van gaan houden. Op zijn tijd iets klassiekerigs aanzetten doe ik wel, vaak als ik alleen ben. Of op de koptelefoon.

 2. Kakel

  Op de middelbare school kreeg ik les van een muziekles van een man die bevlogen Beatles liefhebber was. Naar klassieke muziek moest ik zelf op zoek en heb ik uiteindelijk gevonden. Ik houd alleen van het lichtvoetige werk.

 3. Mooi is dat.
  Bij ons thuis was er altijd muziek. Ik had twee broers die drumden, een broer die basgitarist is/was en een broer die zowat alles bespeelt. De oudste is nu 75 en staat nog steeds op het podium. De jongste is 60 en begeleidt nog steeds verschillende bands. Hij speelt bas en contrabas.
  Het zit in het bloed.

 4. Bij ons thuis werd klassieke muziek vaak gekenschetst als kattengejank. Ik heb klassieke muziek daarom ook pas leren kennen en hier en daar waarderen, toen ik naar de MAVO ging. We hadden een lerares die ons prettig vertellend meenemen in de wereld van de componisten en sfeer en verhaal van verschillende muziekstukken.

 5. Ria van Felius

  Wat leuk. Ik vind het weleens jammer dat ik er niet mee opgegroeid ben, mijn moeder was meer van de Weense walsen en mijn vader van de marsen en strijdliederen.

 6. Ook hier natuurlijk niét van huis met klassiek opgegroeid maar later nieuwsgierig geworden door de muziek de popgroep Exseption zelf op zoek gegaan naar klassiek, er staan ondertussen aardig wat CDtjes al blijft het wel bij de behapbare stukken, kom maar op met het Zwanenmeer en nog véél meer moois. Veel populaire muziek heeft een basis in de klassieke muziek en als je ( zoals ik) van symfonische rock houdt heeft een symfonieorkest zeker geen afschrikkende werking.

 7. De radio bij ons stond overdag zelden aan en toen we een pick-up in huis kregen draaiden mijn ouders voornamelijk klassieke muziek. Ik vond de vioolconcerten het mooiste en had (en heb nog steeds) niets met piano . Wij werden ook naar muziekschool gestuurd dat was na schooltijd en dan fietste ik er heen met een klasgenoot die er ook heen moest. Eerst kreeg je een jaar theorie en in het tweede jaar blokfluit les. Daarna mocht je een instrument kiezen, mijn moeder wilde dat ik viool zou kiezen, maar mijn vader vond me daar te driftig voor en was bang dat ik dat dure instrument kapot zou slaan als iets me kwaad maakte. Mijn ene zus speelde mandoline en mijn andere zus orgel en twee kinderen op het zelfde instrument wilden ze niet. Later heb ik nog wel altfluit gespeeld maar tegenwoordig ligt die alleen nog in de kast.

 8. ik herken dit een beetje, thuis mocht de radio op voor het nieuws en dan moest die weer af
  Mijn broer had een camionetje voor zijn werk, hij reed er mee naar Helmond met werkvolk,
  en als we dat camionetje gingen poetsen waren er heel goeie cassetten met rockmuziek; dat was heerlijk voor me.
  Klassieke muziek is dan weer iets anders, maar in school kies je zelf geen vakken
  Een @->- voor U.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.