Glas in lood – door Frank (van IkFotograag.nl)

Bij het aanschaffen van de nieuwe Adobe Lightroom 4 ben ik daarmee ook weer door mijn foto’s heen gegaan. Zo kwam ik ook weer de foto’s van de kerk in st Mère Église tegen. Ik ben daar vorig jaar augustus een paar dagen geweest. In die kerk trof ik een heel bijzonder glas in loodraam aan. Deze keer niet zo’n heel religieuze afbeelding maar een afbeelding van een paar Amerikaanse parachutisten die daar op 6 juni 1944 gedropt werden, wel met Maria op de achtergrond, want het blijft een kerk. Als de zon schijnt krijg je vaak heel mooi licht licht in een ruimte, en als je boft zie je dat ook op muren en wanden weerspiegeld. Hetgeen weer een hele aparte sfeer oproept.

De tekst onder op het raam is op de foto wat moeilijk te zien. Daarom heb ik hem overgetypt en met behulp van mijn beste schoolfrans zo goed mogelijk vertaald. Daarna heb ik het nog gecontroleerd met Google translate, maar vond die van mezelf toch beter:

Ce vitrail a été éxécuté avec le concours de Paul Renaud de Ste Mère à la mémoire de ceux qui par leur courage et par leur sacrifice ont libéré Ste Mère Eglise et la France.

Dit venster werd gemaakt met de hulp van Paul Renaud van St. Mere, ter nagedachtenis van hen die door hun moed en hun offer St. Mere Eglise en Frankrijk hebben bevrijd.

 

 

17 Comments

 1. Wauw, wat een bijzonder glas-in-Lood raam.. Daar zou ik een keer met mijn vader naartoe willen (die ook glasinloodramen maakt, uiteraard véél kleinere :-))

 2. Voor mij zijn het gewoon mooie foto’s, vooral dat glas in lood raam, dat uitstekend aansluit bij onze log “Chinook helikopter plaatst monument”. We zijn helaas nooit in Normandië geweest. Het is er nooit van gekomen.
  Au revoir Albert

 3. Ha Frank,

  Een bewogen omgeving, wij zijn ook in st Mère Église geweest, een aantal jaren terug.
  De foto is erg mooi geworden. oma

 4. Prachtig………………..

 5. Ik doe niets met de kerk maar vind ze altijd en zeker in vakanties wel prachtig.
  Off topic, heb ook niets met voetbal behalve met EK en WK het wij gevoel en een feestje 🙂

 6. Altijd leuk die clubhuizen, maar ik heb er niets mee van doen. Het kost mensen gewoon veel te veel.

 7. Wat een mooie kleuren vallen op die onderste foto door de kerk. Genieten. 🙂

 8. wauw, prachtige foto’s, van een magnifiek raam!
  ik heb verleden jaar eens uitgekeken om dat glas in lood te leren maken, maar ze raden eerst een cursus glasblazen aan. zoiets spreekt me enorm aan…

 9. Mooi altijd, dat glas in lood.
  Alhier staat een kerk met gebrandschilderde ramen, ook erg mooi, ik heb daar zelfs een fotoboek van.

 10. Als docent Frans kan ik je vertellen dat er helemaal niets mankeert aan je vertaling… goed gedaan en de foto’s mogen er ook zijn….Agnès

 11. Prachtig glasraam en als ik me goed herinner is er ook een oorlogsfilm die zich in St Mère Eglise afspeelt , met parachutisten …. het zegt me toch heel veel

 12. Kleuren zijn bij beide foto’s erg mooi!
  Foto 1 is aan de bovenkant wat te krap, ik zou de onderkant en beide zijkanten ook krapper bijsnijden voor een evenwichtiger beeld.
  Foto 2 de linkerzijde van de foto en de bovenkant voegen weinig aan het plaatje toe, het gaat om de kleuren op de vloer. De speakers aan de linkerkant leiden zelfs af. Ik zou een stuk van de linkerkant en van de bovenkant weglaten.

 13. Mooi…dat glas in lood raam.
  Ook de kerk ziet er goed uit.
  Mooie foto’s ..!!

 14. Schitterend, Frank.
  Je hebt er echt OOG voor!!

  groet van Marlou

  .

 15. Een mooi verhaal met dito foto’s. Je hebt de sfeer keurig in beeld gebracht.

 16. De kerk heeft wel een hele mooie uitstraling.

  Love As Always
  Di Mario

Geef een reactie