Iterson (1877-1957) is in Roermond geboren en studeerde als ingenieur af in Delft. Hij was een fenomenaal technicus en zag zijn kennis als een uitdaging voor vernieuwing. De N.V. Nederlandse Staatsmijnen had dat al snel in de gaten en na enkele jaren elders werd hij directeur van een nog jong mijnbedrijf dat volop in de ontwikkeling was. Een meesterlijke uitvinding, was de op de foto zichtbare betonnen koeltoren in de vorm van een hyperboloede. Door de specifieke vorm werkte deze als een schoorsteen. Warm water er op ongeveer een kwart in, dat viel dan via broodjes naar beneden, en de koude lucht kwam er van onderen in en nam alle damp, en dus warmte mee. Dit, met al zijn andere projecten leverde hem een eredoctoraat op. Waarbij gezegd moet worden dat Kuyper, mede-ontwikkelaar was van de koeltoren. Helaas zijn alle bij de Emma geplaatste Iterson koeltorens afgebroken, en alleen de foto’s resteren nog. Ik ben blij dat ik als laatste deze koeltorens nog in bedrijf heb mogen houden, zowel op de Staatsmijn Emma als op de staatsmijn Maurits. Het principe was geniaal, daar kan ik een proefschrift over schrijven, aan de andere kant waren er ook nadelen, zoals een beperkte indikkingsgraad en algvorming. Toch wordt het principe wereldwijd nog toegepast. In het begin met natuurlijke ventilatie, later uitgebreid met een grote ventilator om het rendement te verhogen.
Het zijn kunstwerken, als je ze zo aanschouwd.
Maar het is industrieel, en dat is werken, en niet dat soort werk wat ik het liefste doe.
natuurlijke ventilatie klinkt niet erg.
Indrukwekkende foto ook die koeltorens.
Toch wel grappig dat ze zo om zijn gegaan met energie… tegenwoordig is het stadverwarming.
wat giga zeg, jammer dat het allemaal gesloopt wordt
Dat van die broodje ontgaat me even, maar het zijn absoluut indrukwekkende bouwwerken.
mooi oud stukkie industrie…
en mijn webloggie is trouwens ook were helemaal actief… kijk maar weer eens als je wilt…
Al weer zo,n staaltje vernielzucht van planologen en Provincie- en Gemeente bestuurders. Herbouw en zou ik zo denken, als werkgelegenheids project.
Leuk om zo wat kennis over de mijnen op te doen.
Ik weet nog dat mijn wiskundeleraar dat vertelde, dat de vorm van die torens hyperboloeden waren.
Waarom wordt water eigenlijk gekoeld in die torens? Met welk doel?
Daar zal ik in een ander logje verder op in gaan.
En wat mij betreft ook uit esthetisch oogpunt ware kunstwerken. Het aanzien, zeker zo naast elkaar, alleszins waard.
Ik heb ze altijd mooi gevonden, en vanzelfsprekend, ze hoorden erbij. Op al mijn kindertekeningen stonden koeltorens aan de horizon.
Het crossflowprincipe is idd een geneiale uitvinding geweest, Het is een techniek die door zijn efficiente werking gebruikt zal blijven worden.
Gigantisch waren die dingen en indrukwekkend. Goed dat je de foto’s nog hebt.
Indrukwekkende dingen altijd. Jammer dat deze afgebroken zijn….