Ons mijnverleden(7) De Kouvenderstraat
Ons mijnverleden(7) De Kouvenderstraat

Ons mijnverleden(7) De Kouvenderstraat

Het mijnverleden zal ons wel nooit met rust laten, zeker nu er weer een zekere onrust op de arbeidsmarkt ontstaat, de automobielindustrie in het slob raakt en de toekomst dus weer onzeker wordt. Dat bepaalde figuren daarop inspelen en op die manier zieltjes proberen te winnen bij de mensen die het meeste te verliezen hebben is duidelijk. Dat ze daarmee het land aan de rand van de afgrond brengen is waarschijnlijk minder interessant voor ze. Maar goed, genoeg over politiek, maar even terug naar mijn achtertuin aan de Kouvenderstraat. Op de foto ziet u het rangeerterrein met de opstelsporen van de staatsmijn Emma en achter de diesellocomotieven van het laatste uur, links het gebouw van de expeditie, waar alle aan en afvoer van kolen werd geregeld. Rechts daarvan stond de werkplaats. De gebouwen op de foto zijn na de mijnsluiting nog geruime tijd gebruikt door het ministerie van landbouw en visserij. Vraag me niet hoe die daar kwamen, dat zal wel samen met CBS naar het zuiden gekomen zijn als vervangende werkgelegenheid. Ruim nadat wij onze woning betrokken aan de Kouvenderstraat is de werkplaats afgebroken en kregen we achter ons huis wat ruimte erbij. Daarna verdwenen ook de inmiddels verlaten expeditie gebouwen om plaats te maken voor nieuwbouw. Excuseer de kwaliteit van de foto, die komt uit een grijs kolenverleden… Door erop te klikken wordt het wat groter en duidelijker.

bVision Photography

19 Comments

 1. oma

  Ha Sjoerd,

  De foto is erg mooi, past bij de tijd.
  De kolen werden bij ons vroeger ook geleverd, maar in de jaren 60 kwam het aardgas en nu kopen we kolen uit het buitenland. oma

  ot, morgen is de trap klaar, maar ben het wel met je eens volgende keer geen waterbasis verf.

 2. Fascinerend zo de geschiedenis van een provincie. Ik herken het wel hoe het nu hier in Oss gaat met het vertrek van MSD, de grootste werkgever in de stad. Ik ben benieuwd wat er van dat terrein gaat worden in de komende jaren.

 3. Goedemorgen Sjoerd,

  wik heb altijd een romantisch beeld bij de mijnen, maar ondertussen was het keihard buffelen voor die mannen.
  En nog slecht voor de longen.
  Wel heel erg goed, dat we het allemaal niet vergeten…

  Groet van Marlou

  .

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.