De groenten (21)
De groenten (21)

De groenten (21)

Vandaag komen de groe(n)ten uit Schaesberg, waar een van de particuliere mijnen, de Oranje Nassaumijn 2 stond(ON II).
<wiki>
In 1904 kwamen de eerste kolen boven de grond, maar van echte productie was nog geen sprake. De mijn was nog niet aangesloten op het spoor en dat betekende dat de gewonnen kolen met paard en wagen naar het station in Schaesberg moesten worden gebracht. Toch werd er toen al 4297 ton kolen boven de grond gehaald. In 1906 kon de mijn in volle productie worden genomen omdat toen een spoorverbinding van de mijn met Heerlen klaar was. Deze spoorlijn werd ook gebruikt door de Staatsmijn Wilhelmina. Tot aan de sluiting van de mijn werd in totaal 34.064.000 ton steenkool naar boven gehaald. De hoogste productie werd gehaald in 1930 met 687.000 ton. In het laatste jaar dat de mijn nog in productie was (1970) werd nog 506.000 ton gewonnen. De mijn produceerde vrijwel alleen magere of huisbrandkolen. Omdat mijnwerkers uit plaatselijke families werden geworven, had de mijn al snel de naam van een ‘familiekoel’ (oos koelke). Andere bijnamen van de mijn waren: ‘de koel van d’r Sjeet’ en ‘Carl’.
</wiki>

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

  1. Kakel

    In Valkenburg heb ik de toeristische attractie van de kolenmijnen gedaan. Het is zeker al dertig jaar geleden maar ik weet nu nog hoe opgesloten ik me onder de grond voelde. Om daar jarenlang zwaar werk te leveren…onvoorstelbaar!

  2. Ik kom dagelijks langs enorme kolenbergen voor de Nuon centrale bij Sloterdijk (Hemcentrale), maar daar ligt vast een fractie van 34 miljoen ton kolen. Dat zijn Chinese kolen, maar of ze dan ook met stokjes in de centrale worden gegooid, wie zal het zeggen?

  3. Het is een beetje dubbel om te zeggen, wat mooi om te zien, gezien ik weet hoe gevaarlijk, donker, vies en alles het was ooit natuurlijk. Het stoppen ervan lijkt mij een crime voor de mensen die ervan aten en dronken en hun gezin onderhielden, gelukkig is het allemaal goed gekomen later?

    X

  4. Goede morgen Sjoerd. Hebben ze die gangen na gebruik weer wat opgevuld, of hebben jullie daar later ook aardbevingen en verzakkingen aan overgehouden? Want daar hoor je nooit iets van zoals bij Groningen. Of komt dat omdat de bodem in Limburg stabieler en minder slap zou zijn?
    Leuke nostalgische kaart op je foto. Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.