Ha(a)n en Hond

bVision Photography

Een verrassing, bij de post vond ik deze week een pakketje van Han Vogel met een inhoud waar ik zeer vereerd mee ben. Een tegeltje van een Haan en een van een Hond. Dezelfde symbolische tegels die je in de PEN Huisjes vindt. Ik dank Han dan ook voor deze zeer mooie tegeltjes. Enige weken eerder was ik op dezelfde wijze al eens verrast met een verhaal over deze twee zo verschillende beesten.

bVision Photography

Het begon namelijk te kriebelen met al die PEN hoogspanningshuisjes, ontworpen door de heer Johan van Loghem. Het uitgebreide verhaal kun je op de laatste foto zelf lezen. Maar in het kort zat er een visie achter deze twee dieren in de muren van het PEN huisje aangebrachte tegels. Enerzijds waren de muren eigenlijk maar kale dingen, grote vlakten zonder echte ramen, en het was ook niet de bedoeling dat iedereen daar zo maar binnen zou lopen. Het aanbrengen van deze twee, meestal bij de deur ingemetselde dieren zorgde voor een onderbreking van die muren en gaf een fris uiterlijk aan zo’n huisje. Het glazuur behoefde geen onderhoud en gaf een frisse kleur aan die huisjes. Maar waarom nu die haan en die hond.

bVision Photography

Op de deur van de huisjes stond al een waarschuwing dat het betreden van de ruimte levensgevaarlijk is, en de haan en de hond moesten dat onderstrepen. De haan met rede, hij kraaide deze waarschuwing uit, geen onbevoegde mag hier binnentreden. Voor de mensen die hier geen boodschap aan hadden stond daar nog de hond, die meteen toe zou happen als er iemand het waagde het gebouw toch te betreden. Om de foto op ware grootte te zien moet je er even op klikken.
In de laatste alinea van het verhaal staat nog evenbeschreven dat als iemand denk dat het anders is, daar niemand bezwaar tegen zal maken. Ofwel of dit de waarheid is, is alleen aan u…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

21 Comments

 1. Dat het aankomt zonder een adres erop. Maar wel mooie postzegels dat wel.

 2. Zo zie je maar wat een virtuele verzameling en oproep tot allemaal uit kan groeien.
  Die tegeltjes krijgen ook vast een speciaal plekje.
  Goed gedaan van Han..!!

 3. waar loggen al niet goed voor is.
  fijne zondag !

 4. Leuk zeg! En hoe kwam Han er dan weer aan! Of is dat een tegeltjesbakker, ik ga zo eens googelen.

 5. Dat is erg leuk. Die zou ik een speciale plek geven.

 6. Mooie verhaal. Zelf had ik afgelopen juli zelf een verklaring voor die bulldog en haan bedacht, wat erg in de buurt kwam. Inmiddels heb ik 20 van die PEN-huisjes met hond en haan opgespoord, en over een aantal daarvan moet ik nog steeds een blogberichtje maken. http://goo.gl/maps/EC1A8

 7. Prachtig! Waar een verzameling foto’s al niet toe kan leiden. 🙂

 8. Kijk eens, dat zijn dingen waar je heel erg blij van kunt worden. Leuk verhaal en ik zal niet zeggen dat het niet waar is. Ik zou niet durven.

  Love AS Always
  Di Mario

 9. Of de beweringen kloppen ?!
  In elk geval leuk om te lezen.

 10. Wat een leuk verhaal in samenhang met jouw trafohuisjes.

 11. Leuk he om die achtergronden te leren kennen. Wordt steeds leuker de verhalen en foto’s op de zondagen.

 12. Sjoerd, blij dat deze tegels op een goed adres zijn aangekomen en je virtuele verzameling een klein beetje in je handen kan houden.

 13. Leuk! Die haan en hond waren mij nog niet opgevallen, ik moet kennelijk toch beter kijken!

 14. ja, ik denk dat dat verhaal er dus gewoon bij verzonnen is. Ha, toendetijd al, bij de aanbouw, verkooppraatje! Wel mooi.

 15. Ha Sjoerd,

  Dit was mij niet bekend, heel leuk op te lezen.
  Dat was toch dat extra wat men toen aan het werk gaf. oma

  ot, de gekste machines zijn bedacht, scheiden van eigeel en wit is ook een leuk voorbeeld.

 16. Wat aardig van Han.
  Grtz Mara

 17. Dus jij ook al een pakje nav je blog. Deze week ontving ik ook een pakje. Binnen kort blog ik daarover.
  Het verhaal van de hond en de haan vind ik erg mooi.

 18. Wow dat is een leuk cado, helemaal top.
  Ik weet er ook weer meer van.

 19. Leuk om te weten. Nu valt het me pas op.

 20. He sjoerd,

  Ik ben al jaren hoogspanningsbordjes aan het sparen. Ik ben zelf werkzaam voor de netbeheerder in utrecht. 2 jaar geleden heb ik voor 2 collega’s de puem tegels nagemaakt om hun als kado mee te geven voor hun pensioen. Dit viel erg in de smaak! Nu ben ik al een tijd aan het zoeken naar de haan en hond tegels maar die zijn niet te vinden. Kun jij mij vertellen hoe deze persoon er aan gekomen is?

  Kan ik in deze omgeving foto’s voor je maken?

  alvast bedankt,

  Groeten kevin.

Geef een reactie