Ha(a)n en Hond
Ha(a)n en Hond

Ha(a)n en Hond

bVision Photography

Een verrassing, bij de post vond ik deze week een pakketje van Han Vogel met een inhoud waar ik zeer vereerd mee ben. Een tegeltje van een Haan en een van een Hond. Dezelfde symbolische tegels die je in de PEN Huisjes vindt. Ik dank Han dan ook voor deze zeer mooie tegeltjes. Enige weken eerder was ik op dezelfde wijze al eens verrast met een verhaal over deze twee zo verschillende beesten.

bVision Photography

Het begon namelijk te kriebelen met al die PEN hoogspanningshuisjes, ontworpen door de heer Johan van Loghem. Het uitgebreide verhaal kun je op de laatste foto zelf lezen. Maar in het kort zat er een visie achter deze twee dieren in de muren van het PEN huisje aangebrachte tegels. Enerzijds waren de muren eigenlijk maar kale dingen, grote vlakten zonder echte ramen, en het was ook niet de bedoeling dat iedereen daar zo maar binnen zou lopen. Het aanbrengen van deze twee, meestal bij de deur ingemetselde dieren zorgde voor een onderbreking van die muren en gaf een fris uiterlijk aan zo’n huisje. Het glazuur behoefde geen onderhoud en gaf een frisse kleur aan die huisjes. Maar waarom nu die haan en die hond.

bVision Photography

Op de deur van de huisjes stond al een waarschuwing dat het betreden van de ruimte levensgevaarlijk is, en de haan en de hond moesten dat onderstrepen. De haan met rede, hij kraaide deze waarschuwing uit, geen onbevoegde mag hier binnentreden. Voor de mensen die hier geen boodschap aan hadden stond daar nog de hond, die meteen toe zou happen als er iemand het waagde het gebouw toch te betreden. Om de foto op ware grootte te zien moet je er even op klikken.
In de laatste alinea van het verhaal staat nog evenbeschreven dat als iemand denk dat het anders is, daar niemand bezwaar tegen zal maken. Ofwel of dit de waarheid is, is alleen aan u…

bVision Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog

28 Comments

 1. Pingback: Spanning in Twisk – Transformatorhuisjes

 2. Pingback: Spanning in Twisk – bVision.nl

 3. Pingback: Spanning aan de rand van Assendelft – Transformatorhuisjes

 4. Pingback: Spanning aan de rand van Assendelft – bVision.nl

 5. Goede morgen Sjoerd, wat leuk dat verhaal van haan en hond. Hier zijn niet van die mooie tegeltjes in de huisjes gebruikt, ze zijn maar gewoon saai om te zien en bijna allemaal ook hetzelfde gebouwd.
  Een fijne zondag gewenst.

 6. Pingback: Het is spannend in Purmerland – bVision & Photography

 7. kevin tak

  He sjoerd,

  Ik ben al jaren hoogspanningsbordjes aan het sparen. Ik ben zelf werkzaam voor de netbeheerder in utrecht. 2 jaar geleden heb ik voor 2 collega’s de puem tegels nagemaakt om hun als kado mee te geven voor hun pensioen. Dit viel erg in de smaak! Nu ben ik al een tijd aan het zoeken naar de haan en hond tegels maar die zijn niet te vinden. Kun jij mij vertellen hoe deze persoon er aan gekomen is?

  Kan ik in deze omgeving foto’s voor je maken?

  alvast bedankt,

  Groeten kevin.

 8. oma

  Ha Sjoerd,

  Dit was mij niet bekend, heel leuk op te lezen.
  Dat was toch dat extra wat men toen aan het werk gaf. oma

  ot, de gekste machines zijn bedacht, scheiden van eigeel en wit is ook een leuk voorbeeld.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.