Keek op de afgelopen week (7)
Om heel eerlijk te zijn was deze week een week met teleurstellingen. een week zonder rustpauzes die een mens nodig heeft, maar ook een week met leermomenten. En gelukkig, deze week is voorbij. Voor mij is het ultieme moment van een week het begin van het weekend, een lekker glas (wit) bier, TopGear op tv en lekker ontspannen een zakje pistachios verorberen. Met en stel vrienden de zaterdagavond doorbrengen en voor de rest helemaal niets moeten. Eigenlijk hoort daar ook nog mooi weer bij en een stuk wandelen, maar een mens kan niet alles hebben. We moeten genieten van wat er is, niet van wat we graag zouden willen.
Achteraf ben ik rustiger en denk ik dat die man aan het beunen is om wat extra flessen bier te bemachtigen en die in een drogere periode achterover te slaan en wellicht dat anderen hem dat wel laten doen. Maar waar is hij als het mooi weer is, ik goede zin heb, en hem dat karretje met dat muntje best wil geven… Nergens te bekennen dus.
Vergeten merken – het Dafje 1959-1977 (deel 1)
Flying – Ontwerpen voor de CNC snijder
Voor dat je een vliegtuig gaat snijden moet je eerst ontwerpen. Het begin is er als tekeningetje uit de hand of een modelletje uit een tijdschrift. Bovenstaand is een tekening uit de hand. Het probleem bestaat eruit dat een model in gelijke stappen moet worden gesneden. Als ik een romp met een dikte van 5 mm wil hebben moet ik aan de buitenkant evenveel stappen hebben als aan de binnenkant. Het tekeningetje moet dus worden omgezet in een computertekening. Een romp betaat uiteindelijk uit een 8-10 tal delen Dit is geen makkelijk proces maar het vergt enige tijd en nauwkeurig werken. Ik heb het in de volgende stappen proberen samen te vatten. Niet dat u dit moet uitvoeren, maar alleen om te laten zien dat deze hobby wat meer voorbereiding nodig heeft dan u denkt. Met dan aan Humberto voor de tekeningen.
CSS en HTML (4)
Voordat we beginnen met het ontwerp van een webpagina moeten we nadenken over de inhoud en hoe we deze willen laten zien. In het vorige stukje hebben we de blokken verdeeld met behulp van de <DIV> TAG en CSS om te laten zien waar we naar toe willen. Een eigen webpagina. Om te beginnen moeten we ons de kennis eigen maken van <HTML> de HyperText Markup Language en de daarvan afgeleid, uitgebreide talen. Maar eerst gaan we de <body> tag inrichten. Alles wat we binnen deze tag doen zien we op het scherm. Dus dat moeten we meteen goed doen. Wat we kunnen regelen in de <body> tag is o.a. de kleur van de achtergrond, de kleur van de tekst, het gebruikte font etc. En, veel van die dingen worden in ene keer standaard voor alles wat er verder gebeurd. Hoe definieren dat:
Met een randje – by Frank
Nee, dit is geen artikel hoe je een mooi kader om een foto zet. Dat bewaar ik voor een andere keer. Waar het wel over gaat is die paars/blauwe rand, die je vaak op digitale fotoes ziet die met een flink contrast zijn genomen. De randen van takken tegen een lichte lucht bijvoorbeeld. Het effect heet echromatische aberratiee of in het Engels epurple fringinge. Het is een heel technisch verhaal, als je er meer over wil weten, dan kun je eventueel wat googelen met beide genoemde termen. Het heeft te maken met de afbuiging van het licht door de lens. Het treedt meestal op bij volledig geopend diafragma en dan in de groothoekstand van de zoomlens. Vooral digitale cameraes hebben er veel last van.
Wat voor ons belangrijk is, hoe kom je er vanaf. Een betere (duurdere) lens, maar dat kan weer niet met een compactcamera. Als je camera wel de mogelijkheid heeft, om handmatig wat dingen in te stellen, dan helpt het al, wanneer je het diafragma (de AV stand) wat verder dicht zet. Een beetje inzoomen helpt ook. Als dat niet mogelijk is, dan blijft alleen het sjoppen met Photoshop, Paintshop of Gimp(shop) over. Ja, Gimpshop bestaat ook! Maar hier wordt toch weer standaard Gimp door mij gebruikt.
De onderstaande foto heeft in de takken van de bomen zoen paarse zweem.
Witbier – een tipje van de sluier
In mijn jonge jaren heb ik stage gelopen bij bierbrouwerij de Leeuw in Valkenburg. Ik was op dat moment bezig met een studie procestechnologie. Vooral het procede om bier te maken vanuit de procestechnologische kant leek me wel wat toe te voegen aan mijn algemene kennis. Alle stappen binnen het brouwproces heb ik. Ook in de zeer koude gistkelders en aan de flessenvulmachines. Wat me het meeste is bij gebleven is de chemische kant van het proces en de liefde, of verslaving, voor speciale bieren. Voor mij geen waterbiertjes zoals Amstel of Heineken. Ik vind beide alleen geschikt voor een noodgeval in het buitenland. Het liefste drink ik speciaal gebrouwen bieren. Of dat nu een Leffe, een Brand Imperator, of een Hoegaarden is maakt me niet uit. De kunst is het herkennen en genieten daarvan. Bier is voor mij de thee voor de avond. Veel afwisseling, maar wel puur en zonder smaakjes. Voor mij is het Duitse Erdinger Weissbier gelijk aan de Darjeeling thee van Lipton. Dit als zeldzame tip voor een gezellige avond… Maar ook het witbier van de Aldi is door het Deutsche Reinheitsgebot nog altijd beter dan de meeste Nederlandse of Belgische witbieren. Overigens is witbier ongefilterd en van hoge gisting en daardoor troebel. Bij bieren kennen we een hoge en een lage gisting. Bij een lage gisting zakt de gist naar de boden en doet daar het meeste werk (suikers omzetten naar alcohol), bij een hoge gisting drijft de gist als het ware aan de oppervlakte. R van I&R heeft het wijn probleem van afgelopen zondag opgelost. Wie wil kijke naar dit uiterst fijne flash filmpje.